„Le mars du tramvai”. Olguta anunta ca Franta i-a copiat legea privind marirea pensiilor

politica

Lia Olguta Vasilescu sustime intr-o postare pe Facebook ca guvernul Frantei i-a copiat Legea pensiilor, mai exact legea care prevede cresterea pensiilor cu 40%.

„Franta se inspira din legea pensiilor scrisa de PSD si pe care PNL nu vrea sa o puna in aplicare. De la 1 ianuarie ar fi trebuit ca PNL sa inceapa recalcularea celor 5 milioane de pensii pentru a se aplica noua formula. Ar fi trebuit…”, a scris Olguta Vasilescu pe Facebook, distribund o stire de pe un site fantoma.

Insa chiar in stirea distribuita de Lia Olguta Vasilescu se afirma ca noul proiect de lege din Franta starneste proteste aprinse chiar in randul electoratului de stanga. Singura legatura intre legea Olgutei si proiectul lui Macron este ca pensia va fi calculata in baza unui sistem pe puncte.

„Presedintele Emmanuel Macron propune revizuirea intregului sistem de pensii din Franta, dupa modelul votat de Parlamentul roman, la propunerea PSD, mai precis doreste sa introduca sistemul de puncte. Intentioneaza ca pachetul, zis de reforme, sa-l depuna in Adunarea Nationala, fara o prestabilita dezbatere larga.

Legea propusa va revizui radical sistemul de pensii postbelice, fuzionand cele 42 de scheme existente, atat in sectorul privat, cat si in cel public, intr-un sistem universal bazat pe puncte. Guvernul francez a decis ca oamenii trebuie sa munceasca mai multi ani, retragandu-se mai tarziu la pensie”, se afirma in materialul distribuit de Olguta Vasilescu.

Banii pentru majorarea pensiilor sunt in buget, a declarat, luni, ministrul propus al Finantelor Publice, Florin Citu, mentionand ca ar fi preferat sa plateasca pensiile marite de la 1 ianuarie, asa cum s-a intamplat cu salariile din sectorul public.

„Ministerul Finantelor se ocupa cu alocarea bugetului si respectarea legislatiei in vigoare. Daca avem legislatie in vigoare, alocam buget in functie de legislatia in vigoare. Aplicarea Legii pensiilor, si aici este foarte important, este unde ati fost dumneavoastra, la Ministerul Muncii. Deci, aplicarea Legii pensiilor este la Ministerul Muncii, dar eu nu ma ascund aici de raspuns. Vreau sa va spun altceva. Trebuie sa intelegem de ce dumneavoastra nu ati vrut sa platiti pensiile de la 1 ianuarie. Pentru ca asta este intrebarea. Eu va spun ca banii sunt in buget, as fi platit pensiile de la 1 ianuarie, am inclus banii in buget, sunt acolo si pensiile trebuia platite de la 1 ianuarie. Eu as fi preferat sa platesc pensiile de la 1 ianuarie, sa crestem pensiile de la 1 ianuarie”, a spus Florin Citu, raspunzand unei intrebari adresate de fostul ministru al Muncii Marius Budai, referitor la majorarea punctului de pensie in acest an.

Mai mult despre:

Comentarii: