Le Monde, articol foarte dur despre Regimul Dragnea: „Accesul Romaniei la conducerea UE se transforma intr-un simbol stanjenitor”

analize

O zi inaintea preluarii presedintiei rotative a Uniunii Europene de catre Romania, cotidianul Le Monde publica sub semnatura lui Jean-Baptiste Chastand, trimisul sau special la Bucuresti, un amplu si semnificativ reportaj pentru perceptia occidentala a actualei guvernari, informeaza Europa libera.

Potrivit reportajului, „evenimentul care promitea sa fie un simbol al integrarii reusite a Romaniei in UE, va atrage, in mod contrar, atentia asupra derivelor partidului aflat in prezent la putere la Bucuresti”. „In cauza sint: asalturile repetate ale PSD si, in special, ale liderului sau, Liviu Dragnea, impotriva sistemului judiciar, intr-o maniera aproape continua de la caderea lui Ceausescu in 1989. Oficial de stinga, virajul sau recent national-conservator, trezeste temerea ca Romania, mult timp printre statele cele mai pro-europene ale continentului, se alatura acum taberei vecinilor suveranisti, unguri si polonezi.”

Pentru trimisul cotidianului Le Monde, accesul Romaniei la conducerea UE in acest moment se transforma intr-un „simbol stinjenitor la ora la care prejudiciile aduse statului de drept se multiplica in Rasaritul continentului”. De aici si intrebarea daca Romania va fi capabila sa inscrie pe ordinea de zi a Consiliului Europei procedura de sanctionare a Varsoviei si a Budapestei, in conditiile in care omul forte al puterii de la Bucuresti, Liviu Dragnea, condamnat pentru frauda electorala si acuzat de coruptie in alte dosare, s-a lansat intr-o cursa frenetica pentru a scapa de justitie si inchisoare”.

Jean-Baptiste Chastand il citeaza in acest caz pe senatorul USR, scriitorul Dan Lungu: „Este singurul sau scop in acest moment, iar pentru a reusi, el [Liviu Dragnea] este gata sa arunce Romania in haos, inclusiv cultivind un discurs anti-european si nationalist, fiindca nu vrea sa aplice deciziile UE”.

Rezumind pentru cititorii cotidianului Le Monde actiunile liderului PSD, corespondentul francez se opreste indelung asupra „discursului cu accente nationaliste” pronuntat la 16 decembrie de Liviu Dragnea. „Timp de o ora si jumatate, el a luat ca tinta veritabila UE, care «ne trateaza ca pe o tara de clasa a doua», «multinationalele», cu bancile lor «nesatule», si existenta unui asa-zis «stat paralel» al carui scop ar fi sa destabilizeze guvernul.” Vizat a fost, se aminteste in Le Monde, si miliardarul american de origine maghiara, George Soros, „dupa modelul discursurilor ultraconservatoare la moda la Budapesta si Varsovia”.

Trimisul special al cotidianului francez citeaza si spusele ministrului de externe Teodor Melescanu, care se straduie sa relativizeze masurile impotriva justitiei preconizate de Liviu Dragnea, precum amnistia si gratierea, afirmind: „Pentru moment, gestul nu este inscris in agenda guvernului”, adaugind imediat ca „exista totusi o problema reala cu justitia in Romania, din cauza abuzurilor”. Melescanu promite, altfel, un „program de guvernare profund pro-european”, chiar daca, „la nivelul partidelor, exista membri ce exprima pozitii” diferite”. In ce priveste sanctiunile impotriva Poloniei si Ungariei, ministrul roman de externe afirma pentru Le Monde: „noi sintem in cautarea unui consens, nu avem o pozitie speciala”.

Citate sint si alte doua personalitati ale zilei. Victor Negrescu, ministrul afacerilor europene, demisionat in noiembrie, care constata cu regret: „Ma gindeam ca Romania trebuie sa continue parcursul sau european, sa respecte obiceiurile si valorile europene; am demisionat pentru a deschide o dezbatere, dar aceasta dezbatere, din nefericire, nu a avut loc”.

Gabriela Cretu, presedinta Comisiei pentru afacerile europene din Senat, declara ziaristului de la Le Monde: „Sint nelinistita de directia adoptata de partid. Chiar daca exista probleme reale cu Europa sau cu justitia in Romania, ele nu pot fi rezolvate printr-o abordare anti-europeana, fapt ce risca sa mineze presedintia” rotativa. Iar un membru al PSD, sub acoperirea anonimatului, de teama de a fi expulzat din partid, merge pina la a-i spune trimisului special al cotidianului parizian ca PSD s-a angajat intr-un „viraj anti-european de extrema dreapta”…

Articolul din Le Monde se incheie cu un capitol intitulat „o retorica anti-europeana oportunista”, jurnalistul francez apreciind ca aceasta retorica va avea in final „un impact asupra opiniei publice romane”. Dupa estimarea lui, „pluralitatea mediilor de informare ramane inca asigurata, chiar daca televiziunile apropriate puterii au adoptat si ele accente complotiste si eurosceptice. Presedintele liberal Klaus Iohannis, indeosebi, a reusit sa franeze mai multe masuri, chiar daca nu are puterea de a le bloca complet”.

Mesajul oportunist al puterii are insa efecte, insista corespondentul cotidianului Le Monde, care il citeaza in incheiere pe Florin Badita, unul din liderii miscarii anti-coruptie: „Acest discurs, care consista in a spune ca strainii cumpara toate paminturile si uzinele, functioneaza in cazul unor persoane aflate inca in faza tranzitiei post-comuniste”, in timp ce partea de Romanie urbana, masiv pro-europeana, sfirseste prin a se dovedi „obosita” in confruntarea cu „puterea care isi face sa avanseze reforma aparatului judiciar asemenea unui buldozer”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: