Lectie de economie pentru Dragnea: „Succesul nu este daca faci o pagina de Facebook pe care scrii ca dai iPhone gratis si sa gasesti 1 milion de doritori”

news

Catalin Tenita, un tanar antreprenor roman, ii atrage atentia lui Liviu Dragnea ca se lauda prea devreme si fara nicio baza reala cu „succesul” programului Start-Up Nation. Tenita ii tine si o scurta lectie de economie, in finalul careia ii atrage atentia ca nici macar nu stie sa scrie corect „antreprenor”.

„Liviu Dragnea zice: ‘Succes inregistrat in programul Start-Up Nation Romania! 19.296 de antrepenori au depus proiecte de afaceri pana la finalul perioadei de inscrieri! Aproape dublu fata de numarul de locuri.

Primii 10.000 vor primi cate 200.000 lei sprijin pentru noua lor afacere. Apar peste 45.000 de noi locuri de munca. Iar peste 60% dintre noii patroni si angajati sunt tineri sub 35 de ani, care vor ramane in tara si isi vor construi aici propriul viitor’.

Domnule Dragnea, succes nu e sa dai bani, ci sa faci bani. Si eu, un omulet, pot sa consum 100.000 de euro pana diseara. Doar ca nu asa imi masor succesul. As prefera sa castig 1000 de euro pana diseara.

Succesul nu este daca faci o pagina de Facebook pe care scrii ca dai Iphone gratis si sa gasesti 1 milion de doritori. Succes e cand generezi valoare pentru societate. Si aia se masoara prin bani platiti de unii sau altii.

In cazul de fata dumneavoastra ati cheltuit 450 milioane de euro pentru 45.000 de locuri de munca potentiale. Cate 60 de euro pe cap de angajat din tara asta (bugetar sau privat).

Succesul ar trebui masurat cand se vor intoarce acei bani. De pilda, peste 3 ani, in campania electorala din 2020 poate ar trebui sa ne spuneti cate din aceste start-upuri inca exista si cati bani aduc ele la buget.

Si inca o chestie care nu se invata la partidele socialiste: nici o masa nu e gratis.

Mi s-ar fi parut mult mai normal sa luati shares la acele start-upuri. De pilda un 25% – asta inseamna o evaluare a fiecarui business la 180.000 euro post investitie (foarte generoasa, as zice). Care sa intre intr-un fond suveran. Si care sa poata fi rascumparate apoi de actionarii majoritari la o valoare de piata corecta, daca businessul merge.

Asadar cu toata bunavointa, nu vad unde e succesul. Poate va fi succes cand, dupa trei ani, veti spune ca din cele 10.000 de intreprinderi avem 2000 care au un profit/cifra de afaceri/volum de angajati de X si asta returneaza atatia bani la buget, an de an.

Dar pana atunci, anuntul ar trebui sa fie ‘Dragi angajati, v-am facut o cheltuiala de 60 euro/capita. Dau un semn cand vin si cu vestile bune.’

Si un later edit: Se zice ‘antreprenori”, nu „antrepenori’. Stiu, nu e un cuvant foarte folosit la pesedeu”, a scris Tenita pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: