Lectie de europenism pentru Tudorel Toader din partea ministrului Justitiei din Serbia. Cum se vor adopta noile legi ale justitiei din aceasta tara

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader s-a intalnit, luni, cu ministrul Justitiei din Serbia, Nela Kuburovic, cu care a discutat despre cooperarea celor doua ministere si sprijinirea Serbiei in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Kuburovic a mentionat ca si in Serbia au loc modificari legislative in domeniul justitiei, dar a precizat ca acestea nu vor fi adoptate fara avizul pozitiv al Comisiei de la Venetia.

La sediul Ministerului Justitiei din Serbia a avut loc, luni, intrevederea ministrului justitiei, Tudorel Toader, cu Nela Kubovic, ministrul justitiei din Serbia.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de reprezentantii Ministerului Justitiei, in cadrul intrevederii s-au purtat discutii privitoare la intensificarea cooperarii dintre cele doua ministere de justitie si continuarea parcursului european al Serbiei.

Ministrul Justitiei din Romania a precizat faptul ca Romania sprijina cu fermitate parcursul european al Serbiei, iar Ministerul Justitiei, in special in cadrul capitolelor de negociere 23 si 24.

”Ministrul Nela Kuburovic a precizat ca in Serbia o tema de actualitate este reprezentata de interesul in procesul de redactare a amendamentelor constitutionale in domeniul justitiei, acesta aflandu-se in derulare. De asemenea, doamna Nela KUBUROVIC a adaugat ca se lucreaza si la armonizarea Proiectului de text al amendamentelor la Constitutia Serbiei cu propunerile si sugestiile din cadrul dezbaterii publice care s-a finalizat la data de 8 martie a.c., iar ulterior, dupa armonizare, proiectul va fi inaintat Comisiei de la Venetia pentru avizare. Ministrul justitiei din Serbia a mentionat ca Ministerul Justitiei nu va intra in procedura de adoptare, fara avizul pozitiv al acestei institutii”, se arata in comunicat, citat de news.ro.

Totodata, Tudorel Toader s-a intalnit cu Vesna Ilic Prelic, presedintele Curtii Constitutionale a Serbiei.

”In cadrul intalnirii au fost abordate aspecte privitoare la modificarile de rang constitutional in perspectiva aderarii Serbiei la Uniunea Europeana (UE), precum si colaborarea in domeniul juridic avand in vedere negocierile privind aderarea la UE, context in care, ministrul justitiei, Tudorel Toader, a mentionat faptul ca tara noastra isi ofera sprijinul in acest parcurs, avand in vedere experienta de peste 10 ani a Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene”, se mai arata in document.

De asemenea, alte subiecte abordate in cadrul intrevederii au vizat domeniul justitiei, reprezentand serviciul de interes public de aparare a drepturilor si libertatilor fundamentale si de asigurare a increderii cetatenilor in actul de justitie, interpretarea in aplicarea legii si interpretarea in procesul de asigurare a conformitatii cu Constitutia, precum si perspectiva Romaniei de asigurare a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene in prima jumatate a anului 2019.

Intalnirea a constituit un bun prilej pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale in domeniul justitiei dintre cele doua tari.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: