Legalizarea consumului de canabis in Germania declanseaza apeluri pentru protejarea tinerilor

life

Conform uneia dintre cele mai liberale legi privind drogurile din Europa, de la 1 aprilie adultii din Germania vor avea voie sa aiba asupra lor pana la 25 de grame de canabis uscat si sa cultive pana la trei plante de marijuana acasa, potrivit France24.

„Din punctul nostru de vedere, legea, asa cum este scrisa, este un dezastru”, a declarat pentru AFP Katja Seidel, terapeut la un centru pentru dependenta de droguri din Berlin. „Accesul la produs va fi mai usor, imaginea acestuia se va schimba si se va normaliza, mai ales in randul tinerilor”, a spus Seidel, adaugand ca se asteapta sa vada o crestere a consumului de canabis „cel putin la inceput”.

Guvernul spune ca dezincriminarea canabisului va lovi piata neagra si va reduce raspandirea canabisului contaminat.

Ministrul Sanatatii, Karl Lauterbach, el insusi medic, recunoaste ca canabisul poate fi „periculos”, in special pentru persoanele sub 25 de ani al caror creier este inca in curs de dezvoltare.

Potrivit expertilor, consumul de canabis in randul tinerilor poate afecta dezvoltarea sistemului nervos central, ceea ce duce la un risc crescut de a dezvolta psihoza si schizofrenie.

Lauterbach a promis o campanie majora de educare a tinerilor cu privire la riscurile pentru sanatate si de stimulare a programelor de prevenire, dar nu se stie cati bani intentioneaza sa cheltuiasca guvernul si cat de eficienta va fi.

Noua legislatie are si masuri de protectie pentru tineri, inclusiv interzicerea consumului de canabis pe o raza de 100 de metri de o scoala, gradinita, loc de joaca sau centru sportiv.

Seidel, care lucreaza la organizatia de reabilitare Tannenhof Berlin-Brandenburg, este unul dintre cei doi membri ai personalului care viziteaza scolile din capitala si zonele invecinate pentru a discuta cu tinerii despre dependenta de droguri si prevenire. Pentru a ajunge la toti elevii din regiune, ar fi nevoie de „cel putin 10 angajati”, a spus ea pentru AFP.

Centrul de Prevenire a Dependentei din Berlin, condus de autoritatile locale, doreste, de asemenea, sa se investeasca mai multe resurse in cresterea gradului de constientizare. Nu ar trebui sa fie cazul caelevii sa invete despre pericolele consumului de canabis „doar intamplator”, a spus Janis Schneider, care lucreaza pentru centru.

Potrivit ministrului sanatatii, campania guvernului va explica, de exemplu, „ca tinerii si copiii care incep sa fumeze iarba au mai putine sanse sa termine liceul”.

Centrul federal pentru educatie pentru sanatate, care apartine de Ministerul Sanatatii, a declarat pentru AFP ca „isi va asuma responsabilitatea prin extinderea prevenirii”.

Campania media planificata nu a convins insa criticii. „Nu rezoneaza cu ei, nu va functiona niciodata”, a declarat Boris Knoblich, purtatorul de cuvant al organizatiei Tannenhof Berlin-Brandenburg. „Ceea ce functioneaza este cineva care vorbeste cu ei la o cafea, fara un profesor prezent”, a spus el.

Intre timp, landul Bavaria testeaza un curs de formare online pentru profesori cu privire la modul de abordare a subiectului la clasa.

La Berlin, personalul de la Tannenhof aduce in scoli un „kit” de prevenire: o valiza verde impodobita cu o frunza de canabis, care contine fise informative, jocuri si material pentru activitati. Elevii sunt rugati sa introduca bile colorate in doua tuburi care reprezinta argumente pentru si impotriva consumului de canabis, rezultand o reprezentare vizuala a dezavantajelor care depasesc avantajele pe termen lung.

„Petrecem cel putin trei ore cu ei intr-o atmosfera relaxata. Acest lucru permite studentilor sa nu se autocenzureze”, a spus Pascal Noack de la Tannenhof Berlin-Brandenburg.

Potrivit statisticilor oficiale din 2021, 8,8% dintre adultii din Germania cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani au recunoscut ca au consumat canabis cel putin o data in ultimele 12 luni. In randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani, acest numar a crescut la aproape 10%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: