Lege USRPLUS, retrimisa inapoi Parlamentului de Iohannis. Reactie dura a USRPLUS: „Decizie politica de a tine captive scolile in mainile filialelor politice de judet”

politica

Senatorul USR PLUS Stefan Palarie reactioneaza cu duritate dupa ce legea adoptata la propunerea sa privind procedura de numire a directorilor si directorilor adjuncti interimari ai unitatilor de invatamant preuniversitar a fost retrimisa Parlamentului de Klaus Iohannis. „Decizia de astazi de trimiterii a legii catre re-examinare din partea Administratiei Prezidentiale – dincolo de argumentele superficiale invocate – reprezinta o decizie politica de a tine captive scolile in mainile filialelor politice de judet”, acuza Palarie.

„Romania educata … mai incolo, nu astazi. Am muncit alaturi de colegii mei 6 luni pentru initiativa legislativa care inlocuieste pixul inspectorilor generali cu votul secret al consiliului de administratie al scolilor. Ce am facut in 6 luni? Ne-am consultat cu profesori, cu directori, am lucrat cu juristi din partea sindicatelor, am organizat indelungi dezbateri.

Cosmarul nostru cel mai mare atunci (ca si acum) cand am elaborat legea a fost ca incidentul 9 ianuarie (care a dus la schimabrea a peste 700 de directori de scoli) se va repeta la scara nationala in luna august (peste cateva zile) cand se vor vacanta toate cele aproximativ 10,000 de posturi de directori si directori adjuncti.

Astazi, aproape toti inspectorii scolari generali sunt numiti politic, (cu functii de partid in spate – si fosti participanti la alegerile locale in septembrie) si ii gasim cocotati in aceste functii tocmai pe fondul neorganizarii unor concursuri transparente in 2020 sau in prima parte a lui 2021. Acesti oameni urmeaza „in baza legii” sa hotarasca in luna august ce culoare politica va colora unitatile de invatamant din Romania.

Cosmarul acesta a fost absolut inacceptabil pentru USR PLUS si am facut toate eforturile umane si inumane pentru a obtine majoritate in Parlament in spatele acestei legi – tocmai pentru a face un prim pas catre normalitate in educatie. Sau catre o Romanie Educata.

Decizia de astazi de trimiterii a legii catre re-examinare din partea Administratiei Prezidentiale – dincolo de argumentele superficiale invocate – reprezinta o decizie politica de a tine captive scolile in mainile filialelor politice de judet.

In scenariul declansat astazi ce va urma este simplu de intuit:

1) Concursurile pentru ocuparea functiilor de director vor fi amanate si mai mult – nici pana in prezent nu avem o metodologie oficiala data prin Ordin de Ministru – cine va ma grabi ministerul acum cand legea a fost intoarsa in Parlament.

2) Luna august va fi zguduita de scandalurile din fiecare judet. Vom asista la filmul tragic al „pleaca ai vostri vin ai nostri” atat de mult exersat in ultimii 30 de ani de democratie.

3) Tot in luna august se doreste constituirea unui grup transpartinic pentru implementarea proiectului „Romania Educata” – si transpunerea lui in legislatie – proiect care in esenta nu isi propune descentralizarea sistemului de invatamant din Romania – ci doar o mica pilotare in 60 de unitati de invatamant, pilotare care a mai avut loc in anul 2004-2005 incheiata cu rapoarte de implementare.

In concluzie … maniera de a face reforma reala in Romania – mai ales in domeniul educatiei – are nevoie de reforma. Si de renuntarea la duplicitarism. Altminteri facem reforma dar doar colorata potrivit.

Astazi este o zi trista pentru Romania Educata – baronii locali ai politicii vechi pot sa stea linistiti, isi vor mentine controlul si influenta prin intermediul scolilor, punand labele si pe profesori, si pe parinti, dar si pe viitorul copiilor”, a scris Stefan Palarie, miercuri pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: