Legea anti-LGBT din Ungaria interzice accesul persoanelor sub 18 ani la expozitia World Press Photo: „Ne-a socat teribil”

externe

Persoanelor cu varsta sub 18 ani nu li s-a permis sa viziteze expozitia World Press Photo de anul acesta de la Budapesta, dupa ce guvernul populist de dreapta din Ungaria a decis ca unele dintre fotografiile expuse incalca o lege controversata care restrictioneaza continutul LGBTQ+, potrivit The Guardian.

Prestigioasa expozitie, care se desfasoara la Muzeul National al Ungariei din Budapesta, primeste in fiecare an peste patru milioane de vizitatori din intreaga lume. Prezentand fotojurnalism de exceptie, misiunea sa este de a aduce o acoperire vizuala a unei serii de evenimente importante pentru un public global.

Un set de cinci fotografii ale fotojurnalistei filipineze Hannah Reyes Morales a determinat un deputat maghiar de extrema dreapta sa depuna o plangere la Ministerul Culturii, care a constatat ca acestea incalca o lege maghiara care interzice afisarea de continut LGBTQ+ catre minori. Acum, chiar si cu acordul parintilor, cei sub 18 ani nu mai au voie sa viziteze expozitia.

Fotografiile – care documenteaza o comunitate de persoane varstnice LGBTQ+ din Filipine, care impart o casa de zeci de ani si se ingrijesc reciproc pe masura ce imbatranesc – ii infatiseaza pe unii membri ai comunitatii imbracati in travesti si machiati.

Joumana El Zein Khoury, director executiv al World Press Photo, a declarat ca este ingrijorator faptul ca o serie de fotografii „atat de pozitiva, atat de incluziva” a fost vizata de guvernul Ungariei. A fost pentru prima data cand o astfel de expozitie s-a confruntat cu cenzura in Europa, a spus ea.

„Faptul ca exista un acces limitat pentru un anumit tip de public este intr-adevar ceva care ne-a socat teribil”, a declarat Khoury. „Este halucinant ca este vorba de aceasta imagine specifica, de aceasta poveste specifica, si este halucinant ca se intampla in Europa”.

Tamas Revesz, un fost membru al juriului World Press Photo, care a fost organizatorul expozitiilor din Ungaria timp de peste trei decenii, a declarat ca multe dintre fotografiile din expozitie – cum ar fi acoperirea razboiului din Ucraina – sunt „de o mie de ori mai serioase si mai socante” decat seria lui Morales.

Avand in vedere ca aproximativ jumatate din cele aproximativ 50.000 de persoane care viziteaza expozitia din Ungaria in fiecare an sunt studenti, a spus el, mii de tineri maghiari nu vor putea sa vada colectia – chiar si acele imagini care nu au continut LGBTQ+.

Masura de a interzice accesul tinerilor la expozitie a fost cea mai recenta masura luata de guvernul Ungariei – condus de premierul nationalist Viktor Orban – de a restrictiona accesul minorilor la materiale care promoveaza sau infatiseaza homosexualitatea in mass-media, inclusiv in televiziune, filme, reclame si literatura.

In timp ce guvernul insista ca legea din 2021 privind „protectia copiilor” este menita sa protejeze copiii de ceea ce numeste propaganda sexuala, aceasta a provocat actiuni in justitie din partea a 15 tari din UE, iar presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat-o drept „o rusine”.

Reyes Morales, fotograful, a declarat ca subiectii din fotografiile sale servesc drept „icoane si modele” pentru persoanele LGBTQ+ din Filipine si ca acestia „nu sunt periculosi sau daunatori”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: