politica

Legea care impoziteaza bacsisul, promulgata de Iohannis. Care este definitia legala a „bacsisului”

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/ 1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, prin care bacsisul este stabilit la maxim 15% din valoarea consumatiei si se evidentiaza pe bonul fiscal.

Legea reglementeaza bacsisul, stabilind ca nivelul oferit va fi de maxim 15% din valoarea consumatiei, va putea fi platit pe card si va fi impozitat.

Actul normativ prevede definirea bacsisului in vederea evidentierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitarii clare a acesteia de veniturile incasate de catre operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct catre populatie si asigurarii fiscalizarii bacsisului.

Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.

Bacsisul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.

Pentru operatorii economici, bacsisul incasat de la clienti se evidentiaza pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de incasare a acestuia.

Operatorii economici au obligatia de a inmana clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal, in care sunt prevazute rubrici destinate alegerii de catre client, a nivelului bacsisului oferit, intre 0% si 15% din valoarea consumatiei. Nota de plata trebuie sa contina si o alta rubrica, in care clientul sa poata inscrie suma oferita drept bacsis, in valoare absoluta, daca acesta opteaza pentru acest mod de stabilire a valorii bacsisului acordat.

Este interzis operatorilor economici sa conditioneze, sub orice forma, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacsisului.

Prin exceptie, pentru livrarea produselor la domiciliul clientilor, operatorii economici nu au obligatia de a evidentia bacsisul pe bonul fiscal.

Bacsisul se evidentiaza distinct pe acelasi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate si este introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol, cu denumirea „bacsis”, precizeaza Agerpres.

In situatia in care, la solicitarea clientilor, utilizatorii elibereaza acestora si factura, bacsisul se evidentiaza distinct si pe aceasta. Sumele reprezentand bacsis, astfel evidentiate in factura, se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici sau altor entitati platitoare pe seama cheltuielilor de protocol si au regimul fiscal al acestora, in limita nivelului de deductibilitate stabilita prin Codul fiscal.

Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii, folosind un analitic distinct si se distribuie integral salariatilor, pe baza unei evidente nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului. Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din incasarea bacsisului de la client de catre operatorul economic, nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urma, iar distribuirea acestora catre salariati nu poate fi asimilata unui element de natura cheltuielilor.

Sumele provenite din incasarea bacsisului de catre salariati sunt calificate ca venituri din alte surse si se supun regimului fiscal prevazut de Titlul IV – Cap. X din Legea nr. 227/2015, nefiindu-le aplicabile prevederile Titlului V – Contributii sociale obligatorii – din acelasi act normativ. Impozitului pe venit datorat de salariat se retine la sursa la momentul distribuirii bacsisului de catre platitorii de venituri si se achita la bugetul de stat, potrivit art. 115 din Codul fiscal. Aceste sume nu pot fi reincadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.

Dispozitiile prezentei legi intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

O gradina zoologica din Rusia a trimis pe frontul din Ucraina doi pauni pentru „a inspira trupele care lupta”

O gradina zoologica din Rusia a incercat sa isi faca partea sa in razboiul tarii…

8 minute ago

Un barbat din Statele Unite si-a pierdut aligatorul care il ajuta de zece ani sa infrunte depresia si face un apel emotionant la gasirea lui – VIDEO

Un barbat din Pennsylvania, care atribuie unui aligator pe nume Wally faptul ca l-a ajutat…

38 de minute ago

George Simion ii injura si ii ameninta pe „tradatorii” care au parasit partidul AUR in ultimele zile: „Venim dupa voi!” – VIDEO

Intr-un videoclip postat pe canalul sau favorit de comunicare, reteaua sociala chinezeasca TikTok, liderul AUR,…

O oră ago

Indemn socant al lui Lukasenko catre sportivii care vor participa la Olimpiada de la Paris: „Spargeti-le fata, aratati-le ca sunteti adevarati belarusi”

In timpul unei conversatii cu jurnalistii desfasurata ieri, cu prilejul sarbatoririi zilei de 1 Mai,…

2 ore ago

Doi barbati din Iasi au primit o noua sansa la viata, gratie rinichilor prelevati pentru transplant de la Sofia si transportati cu un avion SMURD

Avionul SMURD Bombardier Learjet 75 nr. 1123 a incheiat, miercuri seara, o misiune care a…

2 ore ago