Legiunea Internationala este deja in transee si apara Kievul: „Sunt voluntari din Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Lituania, Mexic si chiar India”

externe

Voluntarii din Legiunea Internationala din Ucraina au intrat deja in transee si apara Kievul, anunta Fortele Armate ale Ucrainei. Oficiali de la Kiev au avertizat duminica si luni ca in zilele urmatoare este foarte probabil ca Rusia sa declanseze atacul asupra capitalei Ucrainei.

„Primii voluntari ai Legiunii Internationale de Aparare Teritoriala a Ucrainei se afla deja pe pozitii la periferia Kievului. Sunt voluntari din Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Lituania, Mexic si chiar India”, anuntat Fortele Armate ale Ucrainei pe Twitter.

Aproape 20.000 de voluntari straini s-au oferit sa ajute Ucraina in lupta impotriva Rusiei, a declarat duminica ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

”In acest moment sunt in jur de 20.000 de persoane, in principal din tari europene”, a declarat Kuleba pentru postul american CNN, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, „multi oameni urasc Rusia” de ani de zile, dar nu au indraznit sa i se opuna. ”Cand oamenii au vazut ca ucrainenii lupta, ca nu se dau batuti, asta i-a facut sa se alature luptei”, a adaugat el.

Desi a afirmat ca „intelege necesitatea de a lupta”, diplomatul ucrainean a spus ca este „mai important” sa obtina asistenta „politica, economica si militara” din partea restului lumii, in special „pentru apararea aeriana”.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski anuntase la sfarsitul lunii februarie crearea unei „legiuni internationale” de luptatori straini pentru a-l ajuta sa respinga invazia rusa. Voluntarii au fost invitati sa contacteze ambasadele ucrainene din tarile lor respective.

Danemarca a dat unda verde cetatenilor sai, la fel ca si ministrul britanic de externe Liz Truss. Dar, duminica, seful Statului Major al Apararii din Marea Britanie, amiralul Tony Radakin, a declarat ca este „ilegal si inutil” ca britanicii sa mearga sa lupte in Ucraina, aminteste AFP.

Comentarii: