Letonia pune punctul pe i: „Germania are o pozitie imorala si ipocrita legata de Rusia si China. Germanii au uitat deja ca americanii le-au garantat securitatea in timpul Razboiului Rece”

externe

Ministrul leton al Apararii, Artis Pabriks, a declarat vineri ca Germania are o pozitie „imorala si ipocrita” legata de Rusia si China.

Actiunile Berlinului creeaza o prapastie intre tarile din vestul si estul Europei, a declarat Pabriks intr-un interviu acordat Financial Times, citat de Politico. In timp ce Rusia maseaza peste 100.000 de soldati si echipamente militare la granita ucraineana, Pabriks a declarat ca raspunsul occidental a demonstrat „dorinta de a gandi”.

Oficialii est-europeni au reactionat suparati la refuzul Berlinului de a trimite arme letale in Ucraina, refuzand totodata sa acorde Estoniei permisiunea de a trimite vechi obuziere germane in aceasta tara. Pana in prezent, Germania s-a angajat sa trimita 5.000 de casti si un spital de campanie.

Pabriks a atacat pozitia Germaniei cu privire la obuziere – precum si faptul ca unele dintre companiile germane au amenintat ca se vor retrage din Lituania din cauza disputei acestei tari cu China. Vilnius a inceput sa aprofundeze relatiile diplomatice cu Taiwanul.

„Cum te comporti tu insuti cand vine vorba de Lituania, Rusia, China?” a intrebat Pabriks. „Este imoral si ipocrit. Provoaca o linie de divizare intre vest si est in Europa”.

„Germanii au uitat deja ca americanii le garantau securitatea in timpul Razboiului Rece. Dar ei ar trebui [sa-si aminteasca]. Este datoria lor morala”, a adaugat ministrul apararii.

Comentarii: