Leul se prabuseste accentuat, euro a ajuns la un nou nivel record. Tariceanu are in schimb o reactie stupefianta: „Sa stiti ca poate sa fie un atac”

politica

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta de 4,6495 lei/euro, un nou nivel record, peste cel din august 2012, pe fondul accentuarii tensiunilor sociale si politice, a anuntului privind cresterea inflatiei si a datelor privind cresterea deficitului comercial.

Vineri, BNR a afisat un curs de 4,6390 lei/euro.

Nivelul anuntat luni reprezinta un nou record, peste cel inregistrat in 3 august 2012, cand BNR a afisat un curs de 4,6481 lei/euro.

Leul s-a depreciat accelerat pe piata interbancara, inclusiv in fata monedelor din regiune, incepand din 7 noiembrie, pe fondul protestelor impotriva masurilor de modificare a Codului fiscal, masuri criticate aspru atat de sindicate, cat si de patronate.

Seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat luni ca deprecierea monedei nationale fata de euro ar putea sa fie rezultatul unui „atac asupra leului”, vorbind inclusiv despre „o parte a unei campanii de a afecta imaginea si situatia economica, cu astfel de jocuri”.

„Sa stiti ca poate sa fie un atac asupra leului”, a spus Tariceanu, intrebat de ziaristi cum comenteaza cotatia leului, in conditiile in care BNR a anuntat luni o cotatie a euro de 4,6495 lei. Tariceanu a acuzat si modul in care „a fost manipulat ROBOR”, invocand o declaratie a guvernatorului BNR in acest sens.

„Si pe cursul de schimb sunt actiuni speculative”, a continuat Tariceanu, afirmand ca aceste actiuni pot fi determinat „fie de teama unor jucatori fie de cei care incearca deliberat, ca parte a unei campanii de a afecta imaginea si situatia economica, cu astfel de jocuri”.

Acesta a amintit ca „si in 2008 a fost un atac masiv pe leu pe care BNR l-a contracarat”, adaugand ca „orice scapare va trebui corectata”.

Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna octombrie la 2,63%, cel mai inalt nivel din august 2013, cand a fost 3,67%, in conditiile in care carburantii s-a scumpit cu 3,47% in octombrie fata de septembrie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Deficitul comercial al Romaniei a fost in august de 1,19 miliarde euro, in crestere cu 29,5% fata de nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, cand a fost 786,8 milioane euro.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,9803 lei la 3,9913 lei.

Cursul francului elvetian a scazut de la 4,0078 lei la 4,0063 lei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: