Lia Olguta vrea razboi cu Austria: „Diplomatia a dat gres. Nu pare ca s-ar rezolva ceva in urmatoarele luni”

externe

Vicepresedintele PSD Lia Olguta Vasilescu a sustinut la Antena 3 ca „diplomatia a dat gres” dupa ce Austria a refuzat sa permita accederea Romaniei in spatiul Schengen.

„E de preferat intr-adevar calea diplomatiei. Din pacate, insa, diplomatia a dat gres. Nu pare ca s-ar rezolva in lunile urmatoare cel putin, pana nu sunt alegeri in Austria si nu vedem ce se intampla.

Nu are cum sa-si retraga acum votul cancelarul Austriei fata de votul pe care l-a dat deja. Deci, din punctul acesta de vedere nu mai avem ce sa mai comentam. Trebuie sa asteptam o schimbare totala de situatie”, a declarat primarul din Craiova Antena 3.

„Eu nu vad ca in perioada urmatoare se intampla ceva bun, indiferent cate eforturi se fac diplomatice la Parlamentul European, peste tot, atat timp cat deja Austria a dat acest vot, pana in momentul in care nu se va schimba puterea in Austria, si se pare ca se intampla acest lucru cat de curand, in urmatoarele 3 sau 4 luni de zile, pana atunci putem sa punem pe ordinea de zi de sapte ori”, a concluzionat Olguta Vasilescu.

Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis, miercuri, un avertisment voalat liderilor PSD in legatura cu boicotarea afacerilor detinute de austrieci. „Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului si a autoritatilor publice”, a spus taios Iohannis.

„Voi ridica tema aderarii Romaniei la spatiul Schengen in plenul Consiliului European, care se desfasoara la Bruxelles. Voi explica din nou de ce tara noastra trebuie sa faca parte din spatiul Schengen, dar solutii practice se vor gasi intr-un viitor Consiliu JAI si cred ca putem adera in 2023.

Atitudinea rezervata a Austriei si votul mixt al Olandei sunt cele doua probleme care trebuie rezolvate pentru a avea un rezultat pozitiv. Sunt chestiuni care pot fi tratate intr-o singura cheie, cu diplomatie.

Orice altceva trebuie exclus. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului si a autoritatilor publice.

Pe tot parcursul demersurilor pe care le-am facut pentru aderarea la spatiul Schengen am avut foarte mult sprijin. Comisia Europeana ne-a sustinut cu buna credinta, Presedintia ceha ne-a sprijinit ca lucrurile sa iasa bine.

Sunt hotarat sa gasesc o solutie pentru a ne indeplini acest obiectiv national strategic si atunci oamenii vor vedea ca a fost o sincopa, nu o respingere a Romaniei. Nu suntem singuri, suntem doriti in Uniunea Europeana, in Schengen, si vom depasi acest moment”, a transmis Iohannis, miercuri.

Mesajul lui Iohannis este un avertisment la adresa liderilor PSD, care au indemnat deschis sau tacit la boicotarea afacerilor detinute de austrieci in Romania.

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), dar si alte companii din subordinea Ministerului Transporturilor si-au anuntat intentia de a-si muta conturile de la bancile austriece la CEC, pentru ca au gasit conditii mai bune, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. El a sustinut ca nu stia nimic de aceasta decizie, lucru greu de crezut, avand in vedere ca sefii acestor companii sunt numiti politic, nu ar indrazi sa ia o asemenea decizie fara sa primeasca aprobare politica.

„Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere si-a anuntat o anumita intentie de o a face si stiu ca vor face, mi-au spus si mie. Si nu doar CNAIR. Am fost anuntat ca si alte companii aflate in coordonarea Ministerului Transporturilor, fie ca vorbim de Portul Constanta, fie ca vorbim de Aeroportul din Bucuresti si toate celelalte, pentru ca au gasit conditii mai bune la CEC. O explicatie cat se poate de simpla”, a spus Grindeanu la receptia lucrarilor la statia de metrou Tudor Arghezi, citat de Agerpres.

El a subliniat ca aceasta mutare nu se va intampla rapid, dar companiile care aveau conturi la bancile austriece au anuntat ca vor face toate diligentele in acest sens.

„Am fost anuntat ca ministru. Si nu doar CNAIR. V-am spus, si CFR-ul a luat aceasta decizie, tot ceea ce tine de CFR, si Administratia Porturilor Constanta si Aeroporturile, cei care au aveau anumite conturi la aceste banci m-au anuntat ca vor face toate diligentele. Nu e o chestiune care sa se intample foarte rapid, dar toti au luat aceasta decizie de a se muta la o banca romaneasca. Eu cred ca e bine, avand si conditii mai bune”, a precizat ministrul, subliniind ca el nu are conturi la banci austriece.

O serie de companii si-au anuntat in ultimele zile intentia de a-si muta conturile de la bancile austriece, in urma votului negativ dat de Austria in privinta aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: