Lia Savonea il ataca violent, in numele CSM, pe Klaus Iohannis dupa intalnirea de la Cotroceni: „Resping categoric asocierea imaginii justitiei cu activitatea politica”

politica

Lia Savonea a emis, joi, un comunicat de presa in care sustine ca intalnirea  presedintelui Klaus Iohannis cu magistratii la Palatul Cotroceni a avut „scop politic” si ca „sunt subminate autoritatea si rolul constitutional al Consiliului Superior al Magistraturii”. Lia Savonea a dat comunicatul in nume propriu, semnandu-l in calitate de „Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii”.

„Resping categoric asocierea imaginii justitiei cu activitatea politica, precum si orice incercare de a fi utilizate nevoile justitiei in scop politic”, sustine Savonea.

”In calitate de Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii si in considerarea principiului cooperarii loiale intre puterile statului, in data de 27.03.2019 am dat curs invitatiei Presedintelui Romaniei de a participa la o intalnire pe tema situatiei actuale din sistemul judiciar, intalnire ce a avut loc la Palatul Cotroceni.

Temeiul invitatiei Presedintelui Romaniei a vizat ‘modificarile recente si succesive aduse legilor justitiei, ce au generat reactii atat in plan intern, cat si european’, iar, in deschiderea intalnirii, a precizat ca actioneaza ca mediator la aceasta dezbatere. Cu toate acestea, a rezultat ca dispozitiile art. 80 alin. 2 teza finala din Constitutia Romaniei, ce prevad ca ‘Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului’, ar fi determinat, cu necesitate, o alta configurare a cadrului intalnirii, iar nu doar intre institutiile din cadrul autoritatii judecatoresti, asociatiile profesionale ale magistratilor si ONG-uri.

Dezbaterea propusa pentru ziua de ieri nu rezolva problemele justitiei care sunt complexe, recurente si constante in timp, iar cadrul in care intalnirea a avut loc nu era cel menit sa realizeze acest deziderat, ci dimpotriva, fata de momentul ales, respectiv in campanie electorala, exista riscul ca justitia sa fie folosita in scop politic. Resping categoric asocierea imaginii justitiei cu activitatea politica, precum si orice incercare de a fi utilizate nevoile justitiei in scop politic.

Procedand in aceasta modalitate sunt subminate autoritatea si rolul constitutional al Consiliului Superior al Magistraturii, organism ce reprezinta cadrul legitim de dezbatere a problemelor si nevoilor justitiei de catre reprezentantii magistratilor, cu participarea asociatiilor profesionale ale magistratilor ori a magistratilor in mod individual.

In calitate de Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii subliniez ca in conformitate cu dispozitiile art. 133 alin. 1 si art. 134 alin. 4 din Constitutia Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii este autoritatea care indeplineste atributiile constitutionale si legale de garant al independentei justitiei si reamintesc inaltilor reprezentanti ai statului ca respectarea principiului separatiei puterilor in stat si al cooperarii loiale impune, inainte de toate, respect reciproc si responsabilitate”, se arata in comunicatul CSM.

Mai mult despre: ,


Comentarii: