Lia Savonea, trompeta PSD. Reactia politicianista a sefei CSM fata de Raportul GRECO

politica

Presedintele CSM, Lia Savonea, a dat publicitatii un comunicat de presa in care sustine ca in Raportul GRECO exista „erori factuale” si reia narativul PSD privind „abuzurile” din justitie. „Realitatile din justitia noastra relevate in ultima vreme nu pot fi nici acestea ignorate ori bagatelizate”, spune Savonea.

„Pe fondul amplificarii dezbaterilor publice si multiplicarii mesajelor, inclusiv imperative, lansate dupa publicarea Raportului GRECO, referitoare la institutii din cadrul Autoritatii Judecatoresti, in calitate de Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii inteleg sa fac un apel la o abordare echilibrata, calma si obiectiva a situatiei, cu argumente legale si de natura tehnica.

Organizarea judiciara si buna functionare a sistemului de justitie implica, cu necesitate, o analiza complexa in cadrul institutional bine determinat de lege, abstras de orice context cu potential politic si de orice interpretare trunchiata ori neadevarata a realitatii.

Reiterez, pe aceasta cale, nevoia unei dezbateri profunde si nu doar de suprafata, cu atat mai mult cu cat Consiliul Superior al Magistraturii va analiza, asa cum a facut-o si cu prilejul publicarii altor rapoarte, cum ar fi cel al Comisiei de la Venetia sau raportul MCV, si prezentul Raport GRECO, sub toate aspectele, inclusiv al celor ce contin erori factuale evidente.

O astfel de analiza se impune cu atat mai mult cu cat pe masa Consiliului se afla in asteptare pentru a fi dezbatute si alte lucrari aflate in conexiune cu dezideratul asigurarii unei justitii care trebuie sa functioneze la standarde europene.

Fara a ne indeparta de la valorile, principiile si de la obligatiile ce ne revin in calitate de stat membru al Uniunii Europene, consider ca, in egala masura, realitatile din justitia noastra relevate in ultima vreme nu pot fi nici acestea ignorate ori bagatelizate.

In calitate de Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii doresc sa atrag atentia, pe aceasta cale, asupra riscului indepartarii de la dezideratul respectarii independentei justitiei pe care, desi o parte insemnata a scenei publice il clameaza, ajunge sa fie disonanta cu insesi principiile pe care le afirma. Totodata, problemele reale din justitie si care merita, cu adevarat, o dezbatere serioasa par marginalizate, in detrimentul cetatenilor ca beneficiari ai actului de justitie”, se arata comunicatul sefei CSM.

„Realitatile” invocate de Lia Savonea au fost descrise intr-un comunicat emis marti de PSD sub semnatura lui Florin Iordache.

„1. GRECO critica in termeni duri infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie si insista ca aceasta sa fie desfiintata. In schimb, GRECO nu face nici o referire la situatia existenta anterior infiintarii acestei sectii, desi exista date publice care confirma ca DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecatorilor si procurorilor, dosare tinute apoi deschise ani la rand, in care s-au facut interceptari ale judecatorilor in timp ce acestia judecau cauze DNA.

2. GRECO isi exprima ingrijorarea fata de independenta procurorilor, dar nu spune un cuvant despre cea a judecatorilor, desi au aparut public inregistrari din care rezulta cum procurorii DNA facea dosare judecatorilor pentru a-i intimida si a-i da exemplu.

3. GRECO este de parere ca sistemul actual de raspundere materiala a magistratilor poate avea efect de intimidare a independentei lor, dar nu are nici o preocupare legata de faptul ca exista judecatori care au raspuns PENAL pentru hotararile pronuntate. Intr-o hotarare recenta Inalta Curte de Casatie si Justitie a retinut ca judecatori ai ICCJ au fost trimisi in judecata si suspendati din functie pentru hotararile pronuntate, fapt ce a adus atingere grava independentei acestora.

4. GRECO isi exprima preocupare fata de procedura de numire si revocare a procurorilor de rang inalt, dar nu spune nimic despre situatia fostului procuror general inlaturat printr-un dosar in care ICCJ a decis ca fapta nu exista”, se afirma in comunicatul PSD.

Mai mult despre: ,


Comentarii: