Lichidarea spectaculoasa a „Macelarului din Praga”, o poveste extraordinara despre eroism, TRADARE si multa suferinta – VIDEO

analize

Totul a inceput in 1938, cand a fost semnat Acordul de la Muchen. Atunci, Anglia si Franta au decis sa ofere Germaniei naziste ce isi dorea: Regiunea Sudeta, aflata in NV Cehoslovaciei. La intrunire nu a participat nici macar un singur reprezentant al guvernului ceh. Winston Churchill a spus apoi despre aceasta intelegere ca „am ales intre rusine si razboi; acum avem si rusine, si razboi”.

Dupa ce Germania a inghitit cu totul Cehoslovacia, regimul nazist l-a trimis ca guvernator in aceasta tara pe generalul SS Reinhard Heydrich, adjunctul lui Heinrich Himmler. Visul lui Heydrich era de a fi numit „Protektor” al Frantei, motiv pentru care a vazut numirea sa in Cehoslovacia, in 1941, ca pe o oportunitate de afirmare.

ss

In Cehoslovacia, Heydrich a demarat o campanie de violente si torturi pentru a se asigura ca nimeni nu se va opune vointei Germaniei naziste. El a executat de cum a ajuns la Praga peste 400 de membri ai Rezistentei, obtinandu-si astfel porecla de „Macelarul din Praga”, scrie warhistoryonline.com.  Apoi a facut eforturi de a „germaniza” populatia si de organiza trimiterea evreilor in lagarul de concentrare de la Terezin.

Heydrich circula in Praga intr-un Mercedes decapotabil fara nicio escorta, fiind convins ca cehoslovacii sunt atat inspaimantati de prezenta sa incat n-ar indrazni sa-i faca vreun rau. O asemenea provocare nu a ramas fraa raspuns din partea celor din Rezistenta.

Slovacul Josef Gabcik si cehul Jan Kubis, aflati in exil, s-au oferit voluntari intr-o misiune al carei scop era lichidarea lui Heydrich. Cei doi stiau ca au putine sanse de a supravietui, insa si-au asumat riscul. Pe 29 decembrie 1941, Gabcik si Kubis au fost parasutati la marginea Pragai unde au intrat in contact cu grupurile de rezistenta locale.

Pe 27 mai 1942, cei doi s-au amplasat intr-un punct de pe traseul lui Heydrich, pe unde urma sa treaca cu Mercedesul sau decapotabil. Cand masina s-a apropiat, Gabcik a pasit in fata scotand mitraliera. Cand a incercat sa tragam nu s-a intamplat nimic, arma era blocata. Atunci Kubis a iesit din locul in care se ascundea si a aruncat in masina o grenada antitanc. Cand aceasta a explodat, generalul SS a fost atins. Cei doi tacatori au disparut nevatamati din zona.

masina

Heydrich a fost dus la spital in stare grava. Heinrich Himmler l-a trimis pe doctorul sau personal pentru a-l salva, insa „Macelarul din Praga” a murit pe 4 iunie.

Gestapo a lansat o vanatoare fara mila pentru a-i prinde pe faptasi. A fost declarata legea martiala iar cehii au fost anuntati ca oricine ii va ajuta pe cei doi va fi executat fara nicio intrebare. Au urmat arestari in masa si executii, insa cehii au refuzat sa vorbeasca. Pana in momentul in care un membru din Rezistenta, Karel Curda, care i-a ajutat initial pe cei doi, a tradat pentru 500.000 de marci germane.

Curda i-a trimis pe nazisti la o colaboratoare apropiata lui Gabcik si Kubis, Marie Moravcova, cu care a fost pus la cale asasinatul. Femeia a reusit sa fuga la baie si sa inghita o capsula de cianura. Fiul ei, in varsta de 21 de ani, si sotul au fist arestati, torturati si apoi ucisi.

Ulterior Gestapo a aflat ca Gabcik si Kubis se ascund, impreuna cu alti mebri ai Rezistentei, intr-o cripta aflata in biserica Sfintii Chiril si Metodie.  Peste 700 de soldati germani au inconjurat biserica. Kubis si inca un partizan au luptat feroce timp de doua ore cu Gestapo, inainte de a fi ucisi.

Gabcik, alaturi de alti trei partizani, s-a refugiat intr-un subsol din biserica. Membrii Gestapo a aruncat cu grenade cu gaz, insa le-au primit inapoi in fata. Dupa mai multe incercari neizbutite, nazistii au dinamitat podeaua. A urmat o ploaie de gloante. Se crede ca cei patru membri ai Rezistentei s-au sinucis cu ultimele gloante. Nazistii i-au executat apoi si pe preotii care slujeau in aceasta biserica.

Represaliile nu s-au oprit aici. Localitatea Lidice a fost decimata. Toti cei 200 de barbati au fost executati, iar bebelusii care aveau infatisare ariana au fost dati spre adoptie unor familii germane. Si in Lezaky s-a intamplat la fel. Mii de oameni au murit ca pedeapsa pentru uciderea lui Heydrich.

Tradatorul Karel Curda a fost prins si executat prin spanzuratoare in 1947.

Iata si un film in care este reconstituita lichidarea „Macelarului din Praga”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: