Liderii arabi si musulmani cer incetarea razboiului din Gaza si condamna unilateral Israelul

externe

Rezolutia finala emisa de Summitul comun arab si islamic de la Riad cere incetarea a ceea ce descrie ca fiind agresiunea Israelului impotriva Gaza, precum si a crimelor de razboi si a masacrelor barbare, brutale si inumane”, relateaza CNN. Condamnam agresiunea israeliana impotriva Fasiei Gaza, crimele de razboi si masacrele barbare, brutale si inumane comise de guvernul colonial de ocupatie impotriva poporului palestinian, inclusiv in Cisiordania ocupata si in Ierusalimul de Est. Cerem ca aceasta sa fie oprita imediat”, se arata in rezolutie.

In declaratie se precizeaza ca summitul respinge caracterizarea acestui razboi de razbunare ca fiind (unul de) autoaparare” si cere incetarea asediului din Gaza, precum si intrarea imediata a convoaielor de ajutor umanitar, inclusiv alimente, medicamente si combustibil. De asemenea, liderii cer Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite sa ia o decizie decisiva si obligatorie” care sa impuna incetarea agresiunii. „Cerem Consiliului de Securitate sa ia o decizie imediata prin care sa condamne distrugerea barbara de catre Israel a spitalelor din Fasia Gaza si sa nu mai impiedice intrarea medicamentelor, alimentelor si combustibilului”, potrivit textului.

Israelul, acuzat de crime de razboi

Rezolutia a cerut, de asemenea, Curtii Penale Internationale sa efectueze o ancheta cu privire la ceea ce a descris drept crime de razboi si crime impotriva umanitatii comise de Israel impotriva poporului palestinian, in toate teritoriile palestiniene ocupate.

De asemenea, rezolutia a cerut tuturor tarilor sa inceteze exportul de arme si munitii catre Israel, folosite de armata sa si de colonistii teroristi care ucid palestinieni si le distrug casele”.  In cadrul summitului s-a afirmat ca o pace justa, durabila si cuprinzatoare” este singura cale de a garanta securitatea si stabilitatea pentru populatia din regiune.

Protectia impotriva ciclurilor de violenta si a razboaielor nu va fi realizata fara a pune capat ocupatiei israeliene. Consideram Israelul, puterea de ocupatie, responsabil pentru continuarea si agravarea conflictului ca urmare a agresiunii sale impotriva drepturilor omului”, spun liderii arabi si musulmani, potrivit Reuters.

Printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman, al Arabiei Saudite, a reunit zeci de lideri, printre care presedintele iranian Ebrahim Raisi, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, emirul Qatarului, seicul Tamim bin Hamad Al Thani, si presedintele sirian Bashar al-Assad, care a fost primit inapoi in Liga Araba la inceputul acestui an, au participat la reuniune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: