Liderii din Kosovo si Serbia intrerup negocierile in pofida presiunilor UE pentru normalizarea relatiilor

externe

laecsandar vucic, presedinte, serbia

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti si presedintele sarb Aleksandar Vucic au purtat discutii separate cu inalti oficiali UE si cu liderii Frantei, Germaniei si Italiei la Bruxelles, relateaza AFP, preluata de France 24.

Seful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat ca a fost pusa pe masa o propunere pentru a depasi un obstacol cheie in ceea ce priveste infiintarea unei asociatii de municipalitati cu majoritate sarba in nordul Kosovo.

„Din nefericire, partile nu au fost pregatite sa ajunga la un acord in acest sens”, a declarat Borrell. „Vom continua sa insistam si sa lucram pentru a obtine un acord”, a adaugat el.

Cei doi lideri din Balcani s-au acuzat reciproc pentru esecul discutiilor.

„In ciuda acestei oferte generoase a premierului Kurti, presedintele Serbiei, Vucic, a refuzat sa semneze un acord cu Kosovo”, a anuntat biroul lui Kurti.

La randul sau, Vucic a declarat ca este „gata sa semneze orice, cu exceptia prezentei Kosovo in cadrul ONU si a problemei independentei Kosovo”.

Bruxelles-ul incearca de ani de zile sa rezolve disputa dintre vecinii din Balcani, care dureaza de la razboiul lor de acum mai bine de doua decenii.

UE a crezut ca a iesit din impas prin elaborarea unui plan de normalizare a relatiilor in luna martie, dar de atunci nu s-a inregistrat niciun progres.

Kosovo a insistat asupra faptului ca doreste ca Serbia sa faca primul pas in directia recunoasterii oficiale a independentei sale. Belgradul dorea mai intai progrese in ceea ce priveste acordul de creare a unei asociatii de 10 municipalitati cu majoritate sarba din Kosovo.

Disensiunile dintre Pristina si Belgrad s-au amplificat dupa ce un ofiter de politie a fost ucis luna trecuta intr-o ambuscada in nordul agitat al Kosovo, crima care ar fi fost comisa de o unitate paramilitara formata din sarbi kosovari.

Acest lucru a urmat unor luni de tensiuni crescute in nordul Kosovo, dupa proteste ale etnicilor sarbi fata de decizia Pristinei de a instala primari de etnie albaneza in patru municipalitati nordice predominant sarbe.

Animozitatea dintre Kosovo si Serbia a persistat de la razboiul dintre fortele sarbe si insurgentii de etnie albaneza de la sfarsitul anilor 1990, care a atras interventia NATO impotriva Belgradului.

Kosovo, care numara 120.000 de sarbi printre cei 1,8 milioane de locuitori, si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008, o decizie pe care Belgradul nu a recunoscut-o niciodata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: