Liderii Miscarii de Nealiniere denunta campania militara a Israelului in Gaza

externe

Liderii tarilor Miscarii de Nealiniere (NAM) au denuntat campania militara a Israelului in Gaza si au cerut o incetare imediata a focului, in timpul summitului anual al blocului format din 120 de membri, transmite Reuters.

Zeci de sefi de stat si alti inalti oficiali ai MNA, fondata oficial in 1961 de tari care se opun aderarii la oricare dintre cele doua mari blocuri militare si politice din perioada Razboiului Rece, participa la un summit in Uganda.

Israelul si-a lansat ofensiva in Gaza dupa atacul din 7 octombrie al gruparii militante islamiste Hamas, in care oficialii israelieni spun ca peste 1.200 de israelieni si straini au fost ucisi si 240 au fost luati ostatici. Campania militara israeliana a ucis peste 24.000 de palestinieni, potrivit autoritatilor sanitare din Gaza.

„Din 7 octombrie, am asistat la unul dintre cele mai crude acte de genocid care au fost inregistrate vreodata de istorie”, a declarat vicepresedintele Cubei, Salvador Valdes Mesa, intr-un discurs adresat delegatilor.

„Cum pot tarile occidentale, care pretind ca sunt atat de civilizate, sa justifice uciderea femeilor si copiilor in Gaza, bombardamentele nediscriminatorii asupra spitalelor si scolilor si privarea de acces la apa si alimente potabile?”, a spus el.

Moussa Faki Mahamat, presedintele Comisiei Uniunii Africane, a cerut incetarea imediata a ceea ce el a numit „razboiul nedrept impotriva poporului palestinian”.

Aproape toate tarile africane apartin MNA, fiind aproape jumatate dintre membrii sai, in timp ce alti membri variaza de la India si Indonezia pana la Arabia Saudita si Iran, Chile, Peru si Columbia.

Israelul a declarat ca actioneaza in legitima aparare si a respins acuzatiile de genocid, inclusiv intr-un caz inaintat impotriva sa de Africa de Sud la instanta suprema a Natiunilor Unite.

Vorbind la summit, presedintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat ca razboiul din Gaza a demonstrat incompetenta Natiunilor Unite, in special a Consiliului de Securitate, unde Statele Unite au respins mai multe rezolutii critice la adresa Israelului.

„Ar trebui sa stabilim un sistem de guvernanta globala care este corect si echitabil si care are capacitatea de a raspunde nevoilor tuturor celor aflati in situatii de amenintare si vatamare”, a spus Ramaphosa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: