Liderii UE cer Greciei si Spaniei sa transfere sisteme suplimentare de aparare antiaeriana Ucrainei: „Stim cu totii cine le are, stim cu totii unde sunt si stim cu totii cine are cu adevarat nevoie de ele”

externe

patriot

Grecia si Spania se afla sub o presiune puternica din partea aliatilor lor din UE si NATO pentru a furniza Ucrainei sisteme suplimentare de aparare aeriana, relateaza Financial Times.

Luna aceasta, Kievul a facut un apel urgent la aliatii sai occidentali pentru a furniza sapte sisteme suplimentare de aparare aeriana.

Doar Germania a anuntat livrarea unui sistem Patriot suplimentar.

Alti lideri UE au folosit summitul de saptamana trecuta de la Bruxelles pentru a-i indemna personal pe premierii spaniol si grec Pedro Sanchez si Kyriakos Mitsotakis sa doneze Ucrainei o parte din sistemele lor, potrivit unor persoane informate despre discutii.

Ambilor lideri, ale caror forte armate dispun de peste o duzina de sisteme Patriot, plus altele precum S-300, li s-a spus ca nevoile lor nu sunt la fel de mari ca ale Ucrainei si ca nu se confrunta cu o amenintare imediata.

„Stim cu totii cine le are, stim cu totii unde sunt si stim cu totii cine are cu adevarat nevoie de ele”, a declarat un interlocutor.

Oficialii au declarat ca exista mai putina presiune asupra Poloniei si Romaniei, care au de asemenea Patriot, pentru a lua in considerare livrarile catre Kiev, avand in vedere locatiile lor mai vulnerabile la granita cu Ucraina.

Ucraina are in prezent cel putin trei sisteme Patriot, inclusiv unul livrat de SUA si doua din Germania (asta inainte de anuntul Berlinului din 13 aprilie).

Presiunea pentru donarea sistemelor se va intensifica atunci cand ministrii de externe si ai apararii din toate cele 27 de state membre ale UE se vor intalni luni la Luxemburg, au declarat oficialii. Se stie ca Kievul este interesat in special de sistemele grecesti invechite S-300, pe care fortele ucrainene le au deja in serviciu si au experienta cu ele.

„Exista tari care nu au nevoie imediat de un sistem de aparare aeriana, ca sa fiu sincer. Fiecare tara este rugata sa decida ce poate oferi”, a declarat un diplomat UE care a participat la pregatirea reuniunii.

Ministerele apararii din Grecia si Spania au refuzat sa comenteze pentru Financial Times. Dupa intalnirea cu Zelenskyi de luna trecuta, Sanchez a declarat ca Spania „va oferi noi oportunitati in 2024 pentru a ajuta Ucraina sa se apere impotriva agresiunii rusesti”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri ca se asteapta ca noi angajamente privind livrarile de aparare aeriana „sa fie anuntate in viitorul apropiat”, dar nu a oferit detalii despre tari sau arme.

Intr-o scrisoare adresata la zeci de tari, ministrii germani ai afacerilor externe si apararii au anuntat o initiativa globala pentru a gasi mijloace suplimentare de aparare aeriana pentru Ucraina.

Ministrul afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a declarat anterior ca Ucraina a identificat 100 de sisteme de aparare aeriana in tarile aliate si solicita transferul a cel putin sapte dintre acestea pentru a proteja orasele ucrainene.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: