Liderul suprem al talibanilor afirma ca in Afganistan vor fi reluate executiile prin lapidare pentru femeile banuite de adulter

externe

talibani, femei, executii, pietre, adulter, Afganistan

Liderul suprem al talibanilor a promis reluarea uciderii femeilor afgane cu pietre in public, declarand ca lupta impotriva democratiei occidentale va continua.

„Voi spuneti ca este o incalcare a drepturilor femeilor cand noi le ucidem cu pietre”, a declarat mollahul Hibatullah Akhundzada intr-un mesaj vocal, difuzat la televiziunea de stat in weekend, adresandu-se oficialilor occidentali.

„Dar vom pune in curand in aplicare pedeapsa pentru adulter. Vom biciui femeile in public. Le vom ucide cu pietre in public”, a declarat el in cele mai dure comentarii de cand a preluat controlul asupra Kabulului, in august 2021.

„Toate acestea sunt impotriva democratiei voastre, dar vom continua sa le facem. Amandoi spunem ca aparam drepturile omului – noi o facem in calitate de reprezentanti ai lui Dumnezeu, iar voi in calitate de reprezentanti ai Satanei.”

Televiziunea de stat afgana, aflata acum sub controlul talibanilor, transmite mesaje vocale care pretind ca provin de la Akhundzada, care nu a fost vazut niciodata in public. Se crede ca el s-ar afla in sudul Kandaharului, bastionul talibanilor.

In ciuda faptului ca au promis un guvern mai moderat, talibanii au revenit rapid la pedepse publice dure, precum executii publice si biciuiri, similare celor de la guvernarea lor anterioara, de la sfarsitul anilor 1990. Organizatia Natiunilor Unite i-a criticat puternic pe talibani si a cerut conducatorilor tarii sa puna capat acestor practici. In mesajul sau vocal, Akhundzada a declarat ca drepturile femeilor pentru care milita comunitatea internationala erau impotriva interpretarii dure a Sharia islamica de catre talibani.

„Isi doresc femeile drepturile despre care vorbesc occidentalii? Ele sunt impotriva Sharia si a opiniilor clericilor, clerici care au rasturnat democratia occidentala”, a spus el, citat de cotidianul britanic The Telegraph.

„Le-am spus mujahedinilor ca le spunem occidentalilor ca am luptat impotriva voastra timp de 20 de ani si ca vom lupta 20 si chiar mai multi ani impotriva voastra”, a spus el, subliniind necesitatea unei rezistente in a se opune drepturilor femeilor in randul soldatilor talibani.

„Nu s-a terminat [cand ati plecat]. Nu inseamna ca acum am sta doar sa stam si sa bem ceai. Vom aduce Sharia pe acest pamant”, a adaugat el.  Comentariile sale au starnit indignare in randul afganilor, iar unii au cerut comunitatii internationale sa creasca presiunea asupra talibanilor.

„Banii pe care ii primesc de la comunitatea internationala sub forma de ajutor umanitar nu fac decat sa ii alimenteze impotriva femeilor”, a declarat Tala, un fost functionar public, pentru The Telegraph din capitala Kabul.

„In calitate de femeie, nu ma simt in siguranta in Afganistan. Fiecare dimineata incepe cu o avalansa de notificari si ordine care impun restrictii si reguli stricte asupra femeilor, indepartand chiar si cele mai mici bucurii si stingand speranta pentru un viitor mai bun”, a adaugat ea. „Noi, femeile, traim intr-o inchisoare”, a spus Tala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: