Lifting-ul brazilian de fese – Care sunt riscurile operatiei si de ce este atat de populara?

externe

operatie, inima artificiala, copil, Targu Mures, implant, Horatiu Suciu

Melissa Kerr, din Gorleston, in Norfolk, a murit la un spital privat din Istanbul, in noiembrie 2019, in timp ce era supusa unei astfel de proceduri. Un cheag fatal s-a deplasat la plamani dupa ce grasimea prelevata in timpul unei proceduri de liposuctie i-a fost injectata in fese.

Ea a platit 3.200 de lire sterline in numerar pentru operatie, dar, in cadrul anchetei din Norwich, medicul legist Jacqueline Lake a constatat ca Melissei Kerr nu i s-au oferit suficiente informatii pentru a lua o decizie sigura cu privire la procedura, potrivit BBC.

Lake a declarat ca va scrie acum un raport de „prevenire a deceselor viitoare”, in speranta ca decesele acestor persoane „pot fi prevenite prin intermediul unor informatii mai bune”.

Acest tip de operatie prezinta cel mai mare risc dintre toate operatiile estetice – cu mai mult de un deces la 4.000 de proceduri, s-a spus in cadrul anchetei.

Ce este un lifting brazilian de fese?

Operatia este folosita pentru a face fesele mai mari, mai rotunjite sau mai ridicate.

Chirurgii introduc implanturi umplute cu silicon si/sau injecteaza grasime transferata din alte partale corpului.

In ciuda pericolelor, Asociatia Britanica a Chirurgilor Plasticieni Esteticieni (BAAPS) spune ca aceasta procedura este tipul de chirurgie estetica cu cea mai rapida crestere, popularitatea sa crescand cu 20% de la an la an.

Anul trecut, BAAPS a emis noi orientari pentru membri, dupa un moratoriu de patru ani privind BBL-urile ( Brazilian butt lift) din cauza ratei ridicate de mortalitate.

In prezent, aceasta recomanda chirurgilor sa efectueze doar o procedura numita lipofilling gluteal superficial (SGL). Desi utilizeaza grasime colectata din organism, aceasta este injectata doar sub piele, in timp ce BBL-urile introduc grasimea in profunzimea muschilor.

De ce vor oamenii sa faca aceasta operatie?

Melissa, un practician in domeniul bunastarii psihologice la organizatia caritabila Mind pentru sanatate mintala, era „constienta de sine” in legatura cu aspectul ei.

Sora ei geamana, Natasha Kerr, a declarat pentru BBC ca Melissa – care avea doua diplome de masterat – „a devenit nemultumita de corpul ei din cauza cresterii in greutate si, dupa ce a epuizat toate celelalte cai, a simtit ca nu exista alta optiune decat sa se opereze”.

Psihologul clinician consultant Dr. Anu Sayal-Bennett, membru autorizat al Societatii Britanice de Psihologie, spune ca ea simte ca atractia culturii celebritatilor si imaginile din social media se afla in spatele tendintei pentru BBL-uri.

Ea spune ca celebritati precum Kim Kardashian, cu trupurile lor uimitor de curbate, alimenteaza o moda.

„In ciuda faptului ca se vorbeste atat de mult despre pozitivitatea corporala, exista presiuni pentru ca femeile – dar si barbatii – sa arate intr-un anumit fel”, a adaugat Dr. Sayal-Bennett.

Chirurgii plasticieni isi indruma deseori pacientii catre ea, deoarece recunosc importanta examinarilor psihologice.

Etica acestor chirurgi este de asa natura, spune ea, incat, daca pacientii nu indeplinesc criteriile, atunci nu vor opera – dar avertizeaza ca nu este cazul in intreaga lume.

De ce calatoresc oamenii in strainatate pentru o astfel de operatie?

Reclamele pentru clinicile de chirurgie estetica din Turcia prezinta imagini fermecatoare cu femei in costume de baie care promoveaza operatia, alaturi de oferte speciale pentru pacientii care combina procedurile.

Dr. Sayal-Bennett spune ca publicitatea este „teribil de seducatoare”.

„Reclamele stralucitoare: poti sa-ti faci BBL, sa sorbi cocktailuri si sa-ti petreci vacanta la plaja si este ieftin la pret.”

„Dar este o iluzie – este o interventie chirurgicala majora.”

In principal, costul este factorul decisiv, spune Dr. Nora Nugent, vicepresedinte al BAAPS.

„In Marea Britanie, interventia chirurgicala poate costa intre 6.000 si 12.000 de lire sterline, dar poate fi si mai mult.”

„Anunturile pe care le-am vazut pentru aceasta procedura in Turcia variaza intre 3.500 si 5.000 de lire sterline”, adauga Dr. Nugent.

„Unii oameni au plecat in strainatate atunci cand chirurgii care respecta orientarile BAAPS nu efectuau procedura intre 2018 si 2022”.

Ambii experti sunt de acord ca imaginile stralucitoare de peste hotare contrazic realitatea.

„Fesele sunt umflate, dureroase si au vanatai, iar acolo unde a fost scoasa grasimea – care poate fi in mai multe locuri – exista umflaturi si vanatai”, explica Dr. Nugent.

„Aveti nevoie de pansamente si bandaje de compresie, asa ca nu veti sta pe o plaja.”

Ambii medici subliniaza importanta ingrijirii ulterioare interventiei chirurgicale.

De ce este procedura atat de riscanta?

In Marea Britanie au avut loc anchete privind decesele a trei femei – Melissa Kerr, Abimbola Ajoke Bamgbose, din Dartford, Kent, si Leah Cambridge, din Leeds – care au calatorit in Turcia pentru BBL-uri sau proceduri conexe.

Oamenii au murit in timpul BBL-urilor din cauza grasimii injectate in venele mari, care se deplaseaza apoi catre organele principale.

Riscul ridicat de fatalitate a determinat BAAPS in 2018 sa le ceara membrilor sai sa nu efectueze aceasta operatie.

Aceasta a constatat ca complicatiile au variat de la infectii bacteriene severe, inclusiv MRSA, necroza – in cazul in care tesutul moare – cicatrici, rupturi ale ranilor si abcese.

In 2018, BAAPS a aflat cum un spital londonez a inregistrat o crestere de sase ori mai mare din 2013 incoace a cazurilor care necesitau ingrijiri urgente de urmarire in urma unor interventii chirurgicale efectuate in strainatate.

Ce ar trebui sa faca oamenii inainte de a calatori in Turcia?

Intr-o miscare „fara precedent”, BAAPS a emis in aceasta vara o declaratie comuna privind siguranta pacientilor cu Societatea turca a chirurgilor plasticieni, reconstructivi si esteticieni (TSPRAS).

Organizatiile indeamna acum orice persoana care calatoreste in Turcia pentru operatii de chirurgie plastica sa urmeze aceste noi orientari.

Acestea au fost emise dupa ce BAAPS a constatat ca complicatiile la pacientii care au solicitat tratament in strainatate au crescut cu 35% in 2022.

„Nu putem impiedica oamenii sa mearga in strainatate – costurile noastre de asigurare si de spital din Marea Britanie sunt mult mai mari”, spune Dr. Nugent.

„Dar cel putin putem sa le indicam ce ar trebui sa le ceara chirurgilor lor, cum va fi efectuata procedura si detalii despre ingrijirea ulterioara de rutina.”

Noul sfat pentru orice potential pacient care merge in Turcia include: sa verifice daca chirurgii turci sunt membri TSPRAS si daca sunt certificati de consiliul turc, chirurgii plasticieni ar trebui sa fi practicat in domeniul lor de specialitate timp de cel putin cinci ani, chirurgii ar trebui sa ofere un plan de ingrijire ulterioara, iar pacientii ar trebui sa stie numele lor si cum sa ii contacteze.

Ce spune Ministerul Sanatatii?

„Toate procedurile cosmetice prezinta riscuri care pot afecta sanatatea fizica si emotionala a oamenilor, iar standardele de siguranta din alte tari pot sa nu fie la fel de ridicate ca in Marea Britanie”, a declarat un purtator de cuvant.

„Indemnam pe oricine se gandeste la o procedura cosmetica in strainatate sa se documenteze cu privire la standardele si calificarile care se aplica in tara in care calatoresc.”

„Acestia ar trebui sa se asigure ca exista aranjamente de asigurare adecvate si ca au acces la servicii de ingrijire ulterioara adecvate in Marea Britanie in cazul unor complicatii.”

„Transmitem condoleante familiei Melissei Kerr si vom analiza preocuparile exprimate in raportul medicului legist.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: