externe

Lista cu toti oligarhii rusi care au murit dupa ce Rusia a invadat Ucraina. Toate decesele sunt mai mult decat dubioase

Doi oligarhi rusi au fost gasiti morti in aceasta saptamana, alaturi de familia lor, in locuinte luxoase din Rusia si Spania, cele doua cazuri fiind descoperite la 24 de ore distanta unul de celalalt.

Politia crede ca ambele decese sunt cazuri de crima-sinucidere, insa dovezile care sustin aceste teorii sunt incurcate de faptul ca evenimentele s-au petrecut atat de aproape unul de celalalt. Cei doi oligarhi sunt ultimii dintr-o lista mai lunga de oligarhi care au fost gasiti morti prin sinucidere de la inceputul anului.

Newsweek USA prezinta lista tuturor oligarhilor rusi care au fost gasiti morti in circumstante misterioase din ianuarie pana in prezent.

Serghei Protosenya

Cadavrul lui Serghei Protosenya, fostul director al gigantului energetic rus Novatek, a fost gasit marti impreuna cu cele ale sotiei si fiicei sale intr-o vila inchiriata in Spania, unde familia se pare ca se afla in vacanta de Paste.

Milionarul in varsta de 55 de ani a fost gasit spanzurat in gradina vilei din Lloret de Mar de catre politia catalana, potrivit presei spaniole, in timp ce sotia si fiica sa au fost gasite in paturile lor cu rani de cutit pe corp.

Potrivit presei locale Telecinco si El Punt Avui, un topor si un cutit au fost gasite langa corpul lui Protosenya.

Politia investigheaza doua scenarii posibile, spun cei de la Telecinco: fie ca oligarhul rus si-a ucis sotia si fiica si apoi s-a spanzurat, fie ca intreaga familie a fost ucisa.

Moartea lui Protosenya a fost confirmata joi de mass-media de stat rusa TASS.

Familia Protosenya locuia in principal in Franta. Novatek este a doua cea mai mare companie din Rusia, implicata in productia de gaze naturale.

Vladislav Avaev

Cu doar o zi inainte ca trupul lui Protosenya sa fie gasit in Spania, la 18 aprilie, fostul vicepresedinte al Gazprombank, Vladislav Avaev, a fost gasit mort in apartamentul sau de milioane de euro de pe Universitetsky Prospekt din Moscova, impreuna cu sotia si fiica sa.

Cadavrele ar fi fost descoperite de o ruda a sotilor Avaev, dupa ce nu a reusit sa ia legatura cu familia timp de mai multe zile.

Apartamentul era incuiat din interior, iar in mainile lui Avaev a fost gasit un pistol, ceea ce i-a determinat pe anchetatori sa exploreze teoria conform careia Avaev si-a impuscat sotia si fiica de 13 ani inainte de a se sinucide.

Gazprombank, cu capital privat, este a treia cea mai mare banca din Rusia dupa active.

Vasili Melnikov

La 24 martie, ziarul rusesc Kommersant a transmis moartea miliardarului Vasili Melnikov in apartamentul sau de lux din Nijni Novgorod, al saselea oras ca marime din tara.

Potrivit investigatiilor politiei, mentionate de Kommersant, Melnikov – care ar fi lucrat pentru firma medicala MedStom – a fost gasit mort in apartament impreuna cu sotia sa Galina si cei doi fii. Toti au murit in urma unor rani prin injunghiere, iar la locul crimei au fost gasite cutitele folosite pentru crime.

Kommersant a relatat ca anchetatorii au ajuns la concluzia ca Melnikov si-a ucis sotia in varsta de 41 de ani si copiii de 10 si 4 ani inainte de a se sinucide. Potrivit agentiei de presa ucrainene Glavred, compania lui Melnikov suferea pierderi uriase din cauza sanctiunilor occidentale.

O alta teorie, spune Glavred, este o posibila confruntare cu un fost partener de afaceri. Dar, potrivit unor surse citate de Kommersant, politia nu a gasit urme de interferenta externa sau de lupta in apartamentul lui Melnikov.

Copiii au fost gasiti in camera copiilor, iar sotia lui Melnikov in dormitor. Melnikov a fost gasit in baie cu o artera taiata.

Mikhail Watford

Magnatul rus de origine ucraineana Mikhail Watford a fost gasit mort in locuinta sa din Surrey, in Marea Britanie, la 28 februarie.

Watford – care isi schimbase numele din Tolstosheya – s-a nascut in 1955 in Ucraina sovietica de atunci si isi facuse un nume dupa ce a devenit un magnat al petrolului si gazelor.

Watford, in varsta de 66 de ani, a fost gasit spanzurat in garajul locuintei sale de catre un gradinar, potrivit The Daily Mail. Politia din Surrey a declarat ca circumstantele in jurul mortii sale nu au fost suspecte, dupa cum a relatat BBC.

Watford locuia in casa cu sotia sa estoniana Jane si cei trei copii ai sai.

Alexander Tyulyakov

La 25 februarie, directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Tyulyakov, a fost gasit mort intr-o cabana din apropiere de Sankt Petersburg, dupa cum a relatat ziarul rus Gazeta.

Se pare ca Tyulyakov a fost gasit spanzurat in garajul apartamentului. Politia a gasit un bilet langa cadavrul sau care i-a facut pe anchetatori sa creada ca oligarhul a murit prin sinucidere.

Un angajat al Comitetului de Investigatii pentru regiunea Leningrad care lucreaza la moartea lui Tiulyakov a declarat pentru ziarul rus independent Novaya Gazeta ca specialistii criminalisti lucrau deja la locul aparentei sinucideri atunci cand personalul serviciului de securitate al Gazprom a sosit si a izolat locul crimei, lasand ofiterii de politie in afara casei.

Tiulyakov, in varsta de 61 de ani, lucra pentru Gazprom de aproximativ zece ani, iar anterior ocupase functia de director general adjunct pentru securitate corporativa si resurse umane in cadrul gigantului energetic.

Leonid Sulman

Primul deces legat de gigantul energetic rus Gazprom dateaza dinainte ca invazia rusa in Ucraina sa fi inceput, in ianuarie.

Atunci, Leonid Sulman, in varsta de 60 de ani, director de top al Gazprom, a fost gasit mort in baia unei cabane din regiunea Leningrad, alaturi de un bilet care a determinat politia sa creada ca acesta s-a sinucis, potrivit Gazeta si grupului media rus RBC.

RBC relateaza ca Gazprom Invest a declarat ca investigheaza moartea lui Sulman.

„Colegul nostru, seful serviciului de transport, Leonid Aleksandrovici Sulman, a decedat. Circumstantele sunt in curs de investigare”, citeaza RBC declaratia companiei.

Potrivit RBC, Sulman se afla in concediu medical cand a murit.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Medici la cutite: un pacient din Slobozia asteapta de zece zile sa fie operat, dar interventia se tot amana fiindca anestezistul si chirurgul sunt certati

Un pacient internat la Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia asteapta de zece zile sa fie…

10 minute ago

Finlanda va folosi militari rezervisti pentru paza granitei cu Rusia, in eventualitatea sosirii unor valuri bruste de migranti, incurajate de rusi

Finlanda planuieste sa isi schimbe regulile de recrutare pentru a permite rezervistilor sa ajute la…

25 de minute ago

Joe Biden si Donald Trump au convenit sa aiba doua dezbateri prezidentiale, in iunie si septembrie

Ultima data cand presedintele Biden sau fostul presedinte Donald Trump au participat la o dezbatere…

41 de minute ago

Din nou, mana lunga a Moscovei? Scriitorul care a incercat sa-l asasineze pe premierul slovac Fico este sustinator fervent al unui grup paramilitar pro-rus

Desi tentativa de asasinat comisa de scriitorul slovac Juraj Cintula asupra premierului Robert Fico a…

56 de minute ago

La clinica Sanador din Bucuresti, pacientii cu bilet de trimitere sunt programati la RMN doar noaptea, ca… asiguratii

O investigatie PressOne a scos la iveala un tratament „special” pentru asigurati la clinica privata…

O oră ago

Vladimir Putin a sosit la Beijing, in prima sa calatorie in strainatate dupa ce a fost reales presedinte al Rusiei

Presedintele rus Vladimir Putin a sosit in capitala chineza Beijing, in prima sa vizita in…

O oră ago