Lituania a blocat si livrarile de alcool dinspre Rusia catre exclava rusa Kaliningrad. Moscova a anuntat „represalii”

externe

Lituania a extins restrictiile privind comertul prin teritoriul sau dinspre Rusia catre exclava baltica rusa Kaliningrad, introducand inclusiv o interdictie privind betonul, lemnul, alcoolul si produsele chimice industriale pe baza de alcool, anunta Reuters, citata de RFERL.

Un purtator de cuvant al vamilor lituaniene a declarat pentru Reuters ca aceasta masura este rezultatul intrarii in vigoare a sanctiunilor Uniunii Europene impotriva Moscovei.

Vilnius a inchis ruta pentru transportul de otel si alte metale feroase, anuntand ca a fost obligat sa faca acest lucru in conformitate cu sanctiunile UE care au intrat in vigoare la 18 iunie.

UE a impus masurile punitive impotriva Rusiei dupa ce aceasta a lansat invazia in curs de desfasurare a Ucrainei la 24 februarie.

Presedintele lituanian Gitanas Nauseda a subliniat ca tara sa „trebuie” si „va” aplica sanctiunile UE privind bunurile rusesti, in contextul unei retorici dure din partea Moscovei cu privire la restrictiile recente ale Vilniusului care afecteaza Kaliningrad.

Marfurile care se incadreaza in categoriile umanitare sau esentiale, cum ar fi alimentele, sunt exceptate de la sanctiuni.

Oficialii lituanieni au sugerat ca Rusia poate expedia bunuri pe mare catre Kaliningrad.

La sfarsitul lunii iunie, Rusia l-a convocat pe trimisul UE pentru a protesta „vehement” si a amenintat cu „represalii” nespecificate in legatura cu restrictiile pe cale terestra privind transporturile catre exclava.

Kaliningrad se afla intre Lituania si Polonia, unde raul Pregolya se varsa in Marea Baltica. Are aproximativ o jumatate de milion de locuitori.

Comentarii: