Lituania, cea mai curajoasa tara UE. Nu mai permite niciunui avion care survoleaza Belarus sa aterizeze sau sa decoleze

externe

Statele Uniunii Europene vor analiza la summitul de luni si marti o serie de sanctiuni impotriva regimului din Belarus, inclusiv suspendarea survolarii spatiului aerian al acestei tari, dupa ce duminica autoritatile de la Minsk au fortat aterizarea unui avion al companiei Ryanair pentru a aresta un opozant aflat la bordul acestuia, relateaza agentiile AFP si EFE, citate de Agerpres.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Clement Beaune a apreciat ca o astfel de suspendare ”ar fi o masura rezonabila”, intrucat ”a fost pusa in pericol viata cetatenilor europeni” printr-un ”act de piraterie de stat care nu poate ramane nepedepsit”.

Alte sanctiuni ar putea fi interzicerea accesului companiei aeriene nationale a Belarusului, Belavia, pe aeroporturile din UE si extinderea sanctiunilor impotriva unor responsabili belarusi, circa o suta dintre acestia fiind deja vizati de astfel de masuri.

Totusi, a adaugat ministrul francez, trebuie continuat ”un dialog politic” cu Rusia, principala sustinatoarea a regimului din Belarus, ”pentru ca Lukasenko sa plece cat mai repede posibil”.

Un opozant belarus plecat din tara, Roman Protasevici, in varsta 26 de ani, fost redactor-sef al canalului de opozitie Nexta de pe Telegram, a fost arestat duminica la Minsk dupa ce avionul cu care calatorea de la Atena la Vilnius a fost obligat de autoritatile belaruse sa aterizeze sub pretextul unei alerte cu bomba in timp ce avionul se afla in spatiul aerian al Belarusului.

Alte patru persoane aflate la bordul avionului au ramas la Minsk. Printre acestea se numara si partenera lui Protasevici, Sofia Sapega, care a fost arestata impreuna cu el, potrivit universitatii unde ea este studenta.

Sofia Sapega are cetatenie rusa si studiaza Dreptul la Universitatea Europeana de Stiinte Umane (EHU), fondata la Minsk in 1992 si constransa in anul 2004 sa-si transfere activitatea in Lituania vecina. MAE lituanian a confirmarea arestarea. Ceilalti pasageri ramasi la Minsk ar fi agenti ai serviciilor de securitate belaruse.

Lituania a anuntat ca incepand de marti nu va mai autoriza aterizarea sau decolarea niciunui avion care survoleaza spatiul aerian al Belarusului.

De asemenea, compania aeriana letona Air Baltic, care are baze operationale si in Lituania si Estonia, a anuntat ca deocamdata va evita survolarea spatiului aerian al Belarusului. O recomandare in acest sens este asteptata din partea Autoritatii Aeronautice letone. Ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, s-a declarat favorabil unei interdictii a zborurilor companiilor belaruse in UE, plus sanctiuni economice si evitarea survolului spatiului aerian belarus.

Eventuale sanctiuni de acest fel impotriva Belarusului vor fi discutate la summitul european care se desfasoara luni si marti. Statele Unite vor examina de asemenea posibile noi sanctiuni impotriva Belarusului.

Intre timp, presedintele Aleksandr Lukasenko a promulgat luni o lege care interzice presei sa informeze in direct despre protestele neautorizate ale opozitiei. ”Este interzisa acoperirea in timp real a manifestatiilor care incalca ordinea stabilita, in scop de difuzare sau propaganda. Aceasta interdictie se aplica si ziaristilor”, potrivit canalului Telegram asociat serviciului de presa al presedintiei belaruse.

Conform aceluiasi act normativ, ziaristii nu vor putea ”sa actioneze ca organizatori sau participanti la evenimente masive” si in acelasi timp sa-si exercite profesia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: