Liviu Alexa, dat afara din fruntea PSD Cluj. Decizie luata in CEX al PSD, cine este noul sef

politica

Liviu Alexa a fost inlocuit din fruntea PSD Cluj, a decis marti CEX al PSD. Alexa s-a facut remarcat prin numeroase iesiri suburbane chiar in campaniile electorale recente.

Alexa va fi inlocuit de deputatul Gheorghe Simon.

In luna octombrie, Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj (APPC) i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui PSD, Viorica Dancila, in care i se atragea atentia asupra limbajului incalificabil utilizat de Liviu Alexa la adresa jurnalistilor clujeni.

Numerosi jurnalisti clujeni au fost tinta unor atacuri suburbane, insotite de injuraturi cu conotatii pornografice, din partea lui Liviu Alexa. APPC ii solicita lui Dancila sa intervina „in vederea restabilirii unei comunicari decente intre PSD Cluj si reprezentantii presei”.

Iata scrisoarea integrala a Asociatiei Profesionistilor din Presa Cluj (APPC):

”Catre Presedintele PSD, Viorica Dancila, membrii Comitetului Executiv al PSD

Stimata doamna presedinte, stimati membri ai conducerii PSD, prin prezenta scrisoare, Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj (APPC) vrea sa va aduca la cunostinta o situatie anormala, in legatura cu comportamentul noului presedinte al PSD Cluj, Liviu Alexa.

Acest comportament nu este unul nou. Liviu Alexa a fost tinta mai multor comunicate de presa trimise de APPC Cluj (sase la numar), asociatie care reuneste aproape 60 de jurnalisti din Cluj, prin care se atragea atentia ca materialele de pe site -ul detinut de Liviu Alexa depasesc complet limitele jurnalistice. Atacurile la adresa colegilor de breasla au inceput acum cativa ani.

Au fost jignite jurnalistele Corina Brandusan, Cosmina Fernoaga, Florina Pop si Oana Moisil, intr-un mod incalificabil, Liviu Alexa utilizand sintagme ca: „vagin jurnalistic”, „bijboaca jurnalistica”, „duhnind a frustrare prin ochii sai prea apropiati de nas”, „minge de tenis plina cu ura ce se loveste singura de pereti”, „bila jurnalistica”, „l-a spalat si pupat in cur” „maiestrit jurnalism de convenienta, care ascundea in loc de pana limba in cur”, „scotea muci uscati, ii facea bilute si (…) spunea ca se hraneste vegan si ca mucii sunt, de fapt, extract de kiwi”, „s-a apucat sa desfaca numai cutiile cu intaritoare sexuale, pe care a inceput sa le hapaie pe nemestecate”.

Despre jurnalistul Mihai Bacalu, cel care a scris despre nenumaratele procese de calomnie pe care le are Liviu Alexa, acesta a scris: ”Un singur gandac de Colorado mai pastrase … pe langa el, …., zis si Fecalu, gunoierul media urat mirositor care ii ridica osanale lui … (… nu e gandac de Colorado, e pur si simplu dopu’ la vana lui X). Si, ce sa vezi, frate? Ieri, firma de hosting care gazduia penibilitatea aia de mizerie media …. i-a suspendat contul nespalatului”.

Despre reputatul jurnalist clujean, Vasile Magradean, de la Agentia Mediafax, care l-a si dat in judecata pe Liviu Alexa, noul presedinte al PSD Cluj a scris: ”… cabanosul mic si fara oua al presei clujene“, ”Jurnalistul … este un hot imputit. Agentia de presa … este o institutie jegoasa care fura“.

Liviu Alexa a fost dat in judecata de presedintele APPC Cluj, Remus Florescu, jurnalist la Adevarul, pentru jignirile dintr-un articol de presa. Procesul de calomnie a fost castigat de acesta, iar Liviu Alexa a fost pus de instanta la plata despagubirilor.

La adresa jurnalistului cu 30 de ani vechime in presa, Sorin Grecu, Liviu Alexa a scris: ”Nici infarctul patit nu l-a facut pe marele ipocrit … sa se linisteasca. In continuare, … consuma cacat, desi, se stie, el dauneaza grav moralitatii. Ultima suparare a ratatului, altfel talentat, este ca de ce i s-a „furat” interviul cu …, facut in adevar de … acum 10 ani pentru NCN, ca de ce nu i s-a cerut voie inainte de difuzare. De aia, cretinule, fiindca nu e nevoie sa iti ceara nimeni voie”.

Prin intermediul site-ului pe care il detine, Liviu Alexa a mai atacat jurnalisti precum Romeo Couti, directorul TVR Cluj, Tiberiu Farcas, de la Clujulcultural.ro, Vasile Manu, de la eclujeanul.ro etc.

Au fost si atacuri incalificabile la adresa redactorului sef al publicatiei Faclia de Cluj, Cosmin Puris, despre care Alexa a scris ca: ”el are doua calitati: una de scriitor la ziar si alta de incasator-poansoanator reclama politica mascat, advertoriale, limbi in cur, orice-uri numai sa iasa comisionul”, sau jurnalistul Bogdan Stanciu, sef de promotie al Scolii BBC, multipremiat, despre care a scris ca este un ”ratat de presa”.

Doamna presedinte al PSD,

De la instalarea in functia de presedinte interimar al PSD Cluj si pana la trimiterea acestei scrisori, Liviu Alexa si site-ul web ziardecluj.ro, pe care il detine, au folosit un limbaj vulgar si agresiv in repetate randuri la adresa a doi jurnalisti, Horea Soica si Cosmina Fernoaga, si a unei publicatii din Cluj, StirideCluj.ro. Spre exemplificare, reproducem o postare de pe contul personal al liderului PSD Cluj: „«Stiri de Cluj» mananca rahat cu polonicul. Dupa ce ca a ignorat cu nesimtire numirea mea ca presedinte al PSD Cluj, redactia – compusa din Horia Soica si Soica Horia – baga azi duma ca exista un sondaj intern in care Viorica Dancila ar lua pe Cluj 6%. Din cate imi aduc aminte, inca sunt presedintele PSD Cluj si inca pot sa va spun ca nu exista niciun sondaj intern, dupa cum nici Stiri de Cluj nu are „surse” in PSD Cluj. Insa ciuda e mare la Soica, e asa, o raca genetica, nu poate scapa de ea. Are 40 de ani si zero realizari. No, ce sa faci, poate mai incearca.”

Site-ul detinut de liderul PSD Cluj – pe care APPC nu il considera o activitate de presa, de aceea si evitam sa-l numim ”publicatie” sau „ziar” online – a revenit cu un atac, vineri, 4 octombrie, intitulat „Horia Soica va fi subprefectul judetului”, dupa ce jurnalistul a scris ca fostul senator Alexandru Cordos, cercetat intr-un dosar DNA pentru scurgeri de informatii, are sanse sa ajunga subprefect.

Despre jurnalista de la Actual de Cluj, Cosmina Fernoaga, Liviu Alexa a scris pe contul de Facebook: ”Fefernoaga de presa se impusca in chitantier de nervi”, ”A inceput sa caste gura Fefernoaga de presa prin ziarul ei citit de 433 de clujeni. E bine, acum imi explica mie cum se face politica, ea fiind o experta. Chiar ma uitam putin la contractele de publicitate din ultimii ani de la PSD, unele ziarele locale s-au adapat constant cu banisori din partid, facand “presa” cu facturierul. Hahaha, fefernoagei i se trage supararea de la gandul tot mai solid ca usa pe care intra cu chitantierul se va inchide de acum inainte si va ramane fara o sursa de cascaval pentru redactia ei performanta compusa din oameni care scriu odata la 3 zile. Tztz, CASHmina, este fascinant cum te chinui sa te bagi in seama, incerci mereu si tot nu iti iese”.

APPC a condamnat in repetate randuri numeroasele iesiri vulgare la adresa jurnalistilor din Cluj, venite din partea lui Liviu Alexa, care fac obiectul unor actiuni in instanta, unele castigate deja de jurnalisti. Va scriem, insa, pentru a va atrage atentia asupra acestor ultime doua iesiri, deoarece Liviu Alexa nu se mai reprezinta pe sine, ci si partidul de guvernamant al unei tari europene. In acest context, consideram ca este inacceptabil si intolerabil modul in care cel pe care l-ati desemnat sa conduca filiala clujeana a PSD intelege sa comunice cu presa. In nicio tara cu pretentii minime de civilizatie un astfel de limbaj public folosit de un lider politic in adresarea catre un membru al presei nu poate trece ignorat sau nesanctionat, credem noi.

Va scriem, astfel, pentru a va solicita sa interveniti in vederea restabilirii unei comunicari decente intre PSD Cluj si reprezentantii presei. Una dintre atributiile esentiale ale unui lider politic este sa-si comunice proiectele presei, iar in acest context Liviu Alexa are o mare problema, avand in vedere atacurile la persoana pe care le-a proferat la adresa unor jurnalist. Din pacate, constatam ca tipul acesta de comunicare continua si dupa obtinerea functiei de presedinte interimar al PSD Cluj.

Mentionam ca de la infiintare si pana in urma cu cateva zile, comunicarea dintre PSD si presa clujeana a fost una normala.

Stimata doamna presedinte, stimati membri ai conducerii PSD, APPC este decisa sa continue demersurile necesare restabilirii unui limbaj civilizat intre liderii politici aflati la putere si presa, chiar si prin sesizarea organizatiilor internationale care se ocupa de protectia jurnalistilor.

APPC Cluj

Cluj, 07.10.2019”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: