Liviu Avram pune punctul pe i: „Ciolacu si Kelemen i-au intins o ambuscada lui Ciuca. PSD-ul a luat caimacul”

analize

Jurnalistul Liviu Avram (Adevarul) a comentat ironic conferinta de presa a celor trei lideri ai partidelor din coalitia de guvernare, remarcand ca Marcel Ciolacu a reusit sa ii intinda o „capcana de imagine” lui Ciuca.

„Ce coregrafie de doi bani la lansarea programului social al guvernului… Or chestia asta, adica sa imparti bani la populatie, e solutia prostului, nu e semn de cine stie ce ingeniozitate politica. Puteau s-o faca intr-o maniera mai decenta, fara sa lase impresia ca fiecare lider de partid incearca sa smulga o ciosvarta cat mai mare dintr-un biet les.

Oricum, singurul lucru demn de remarcat este maniera eleganta in care Marcel Ciolacu (asistat de Kelemen Hunor) i-a intins o capcanuta de imagine lui Nicolae Ciuca.

Ciolacu a vorbit primul, a anuntat principalele masuri si le-a atribuit clar PSD-ului, adica a luat caimacul. Kelemen a baiguit si el ceva, dupa care Ciolacu si Kelemen au chemat in spatele lui Ciuca vreo patru ministri si au parasit scena.

Ciuca a parut sincer luat prin surprindere de plecarea celor doi, a incercat sa-i convinga sa ramana pe acolo, dar sceneta a fost prea bine pregatita ca sa-i convinga pe cei doi: Ciuca a ramas de papagal, sa vorbeasca la bec. Rand pe rand, Antena 3, Romania TV, Realitatea TV, ba chiar si TVR, i-au taiat microfonul si au trecut la alte subiecte, singurii care l-au dat integral au fost cei de la Digi.

Bravo, mai, liberali, tocmai v-ati procopsit cu un presedinte care, general cum il stim, stie multe din arta razboiului, mai putin cum sa gestioneze o ambuscada.

(Totusi, nu inteleg un lucru: de dau astia vouchere de 50 de euro la fiecare doua luni in loc sa dea vouchere de 25 de euro pe luna? Ca sa para mai multi bani sau cum?)”, a transmis Avram pe Facebook.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni ca planul „Sprijin pentru Romania” ofera o forma de protectie in fata scumpirilor pentru mai mult de jumatate din populatie.

„Planul ‘Sprijin pentru Romania’ va raspunde momentului dificil in care ne aflam si ma bucur ca am lucrat impreuna la acest plan cu prim-ministrul Nicolae Ciuca si cu presedintele Kelemen Hunor. Astazi am finalizat detaliile legate de fiecare masura in parte, am stabilit ce are de facut fiecare ministru, dar si Parlamentul pentru ca acest plan sa fie adoptat si implementat cat mai repede”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca planul de masuri are o valoare de 17,3 miliarde de lei, iar o mare parte din aceste masuri vor avea drept sursa de finantare fondurile europene.

„Practic, prin acest plan, mai mult de jumatate din populatia Romaniei va beneficia de o forma de protectie in fata scumpirilor”, a mentionat Ciolacu.

Presedintele PSD a afirmat ca acest plan se concentreaza pe combaterea cresterii preturilor, pe sustinerea fermierilor romani si pe cresterea capacitatii de procesare in industria alimentara.

„Venim in sprijinul pensionarilor, al familiilor cu venituri mici, prin alocarea de vouchere pentru alimente de baza si vouchere pentru elevi. Valoarea voucherelor pentru alimente va fi de 50 de euro, acordate la fiecare doua luni celor mai vulnerabile dintre categorii. Voucherele pentru elevi, in valoare de 30 de euro lunar, vor fi acordate in perioada scolara pentru rechizite, haine si alimente. In al doilea rand, vom veni in sprijinul salariatilor din mediul privat prin majorarea de 50% a valorii tichetelor de masa. Si tot o alta masura care vine in sprijinul salariatilor, atat al celor din mediul privat, cat si din cel public, se refera la zero taxe pentru cresterea voluntara a salariului minim cu 200 de lei. Cu alte cuvinte, banii vor merge in buzunarul angajatului fara ca angajatorul sa plateasca vreun ban la stat”, a spus Ciolacu.

Acesta a mai amintit de masurile destinate agriculturii si a afirmat ca statul trebuie sa intervina pentru a sprijini acum fermierii romani.

„Astfel, vrem ca salariul minim in agricultura sa fie majorat la 3.000 de lei. In constructii am vazut cu totii ca aceasta masura a functionat. Acum este momentul ca ea sa fie introdusa si in agricultura. Si, cel mai important, trebuie sa crestem capacitatea de productie si de procesare a produselor agricole aici, in Romania. Romania trebuie sa inceteze politica de pana acum de exportator net al productiei agricole. Iar un prim pas este acordarea unei prime de 10% pentru fermieri, pentru procesarea produselor agricole in Romania”, a mai spus liderul PSD.

Mai mult despre: ,

Comentarii: