Lockheed Martin a obtinut un contract pentru rachete Javelin in valoare de peste 300 de milioane de dolari. SUA au trimis pana acum in Ucraina peste 5.500 de sisteme Javelin

externe

Lockheed Martin Corp a primit doua contracte in valoare de 309 milioane de dolari din partea armatei americane pentru rachetele sale Javelin, arma antitanc care a ajutat Ucraina sa lupte impotriva invaziei Rusiei, a anuntat luni compania, conform Reuters.

Rachetele Javelin sunt fabricate in comun de Lockheed si de unitatea de rachete a Raytheon Technologies (RTX.N).

Cererea pentru rachetele Javelin ramane ridicata pe masura ce se agraveaza razboiul din Ucraina, unde au fost folosite pentru a opri avansarea tancurilor rusesti spre capitala, la o batalie de artilerie in estul Ucrainei.

Pana in prezent, Statele Unite au trimis mai mult de 5.500 de sisteme Javelin in Ucraina.

Antreprenorul din domeniul apararii a adaugat ca aceste contracte includ peste 1.300 de rachete Javelin finantate din recenta lege de credite suplimentare pentru Ucraina si comenzi pentru mai multi clienti internationali, printre care Norvegia, Albania, Letonia si Thailanda.

Lockheed a mai spus ca lucreaza pentru a creste rata de productie a rachetelor dincolo de cele 2.100 pe an, cat este in prezent.

In Romania, prim-ministrul Nicolae Ciuca s-a intalnit, luni, la Palatul Victoria, cu vicepresedintele pentru afaceri internationale al companiei Lockheed Martin, Raymond Pisseli, context in care au fost analizate oportunitatile de a consolida componenta economica a Parteneriatului strategic cu SUA, fiind prezentate initiativele Lockheed Martin in domeniul cooperarii industriale si de cercetare-dezvoltare, alaturi de companiile si institutiile romanesti.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul a subliniat importanta sprijinului acordat de Statele Unite ale Americii din perspectiva accesului la tehnologie performanta in domeniul apararii, precum avioane multi-rol, sistemele Himars, Patriot sau bateriile anti-racheta de la Marea Neagra.

„Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Economiei conlucreaza strans pentru ca industria de aparare romaneasca sa aiba capacitatea gestionarii cooperarii cu partenerii trans-atlantici. In acest sens, cresterea bugetului apararii la 2,5 la suta din PIB, incepand cu anul viitor, va oferi noi oportunitati de finantare industriei de profil”, se arata in comunicat.

Compania Lockheed Martin este prezenta de 25 de ani in Romania, fiind implicata in mai multe proiecte care au un impact semnificativ in diverse domenii.

„In contextul geo-politic actual, generat de relevanta strategica a Marii Negre si de nevoia intaririi rezilientei, inclusiv din perspectiva economica, proiectele de dezvoltare vizeaza o colaborare de lunga durata, cu o abordare integrata a multiplelor platforme in care se colaboreaza la acest moment”, se mai spune in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: