Londra anunta ca sustine atacurile Ucrainei pe teritoriul Rusiei: „Nu avem o problema ca sunt folosite arme donate de Marea Britanie”

externe

Marea Britanie sustine trupele ucrainene care efectueaza lovituri pe teritoriul rusesc, a declarat luni ministrul fortelor armate, James Heappey. El considera ca nu este „neaparat o problema” daca Ucraina foloseste arme donate de Marea Britanie.

James Heappey a declarat ca Marea Britanie crede ca este „complet legitim” ca Ucraina sa identifice tinte rusesti in Rusia pentru a intrerupe atacurile asupra Ucrainei.

„Bineinteles ca asa credem. Adevarul este ca Ucraina era o tara suverana care traia pasnic in granitele sale, iar apoi o alta tara a decis sa incalce aceste granite si sa aduca 130.000 de soldati in tara lor. Asta a declansat un razboi intre Ucraina si Rusia, iar in razboi Ucraina trebuie sa-si loveasca adversarii in profunzime pentru a ataca liniile lor logistice, rezervele de combustibil, depozitele de munitie, iar asta face parte din asta”, a declarat el la Times Radio, citat de The Guardian.

El a adaugat ca este „complet legitim ca Ucraina sa tinteasca pe terioriul Rusiei pentru a intrerupe liniile de aprovizionare logistica, acestea contribuie in mod direct la moarte si macel pe teritoriul ucrainean”.

El a spus ca nu este „neaparat o problema” daca armele donate de Marea Britanie sunt folosite pentru a lovi tinte de pe teritoriul rusesc. El a confirmat ca armele furnizate de aliati Ucrainei au raza de actiune dincolo de granite.

Citeste si: Ucraina loveste din nou. Doua incendii uriase in Rusia, la 150 km de granita, la doua depozite de combustibil pentru trupele Rusiei – Video

Heappey a declarat ca exista „toate sansele” ca ucrainenii sa fie capabili sa respinga fortele rusesti, un ton mai optimist decat cel adoptat de Boris Johnson in India saptamana trecuta. Primul ministru a declarat ca un razboi de uzura in Ucraina inseamna ca Rusia ar putea obtine o victorie in cele din urma si „lucrul trist este ca aceasta este o posibilitate realista”.

Heappey a mai spus ca in estul tarii conflictul va fi intre doua forte care sunt „mult mai echilibrate, unde ucrainenii au avantajul pozitiilor defensive care au fost sapate si pregatite in ultimii opt ani si care vor fi o nuca extraordinar de greu de spart de catre rusi”.

„Si cu tot sprijinul pe care ucrainenii il primesc din intreaga lume, exista toate sansele ca ucrainenii sa poata fi invingatori”, a declarat el pentru Sky.

Vorbind anterior la BBC, Heappey a declarat ca presedintele rus, Vladimir Putin, este hotarat sa revendice un fel de victorie inainte de parada victoriei din 9 Mai. Astfel de presiuni ii vor face pe rusi sa faca „erori”, a precizat el.

„Este o nebunie absoluta sa lansezi o ofensiva inainte de a-ti masa toata puterea de lupta, ei renunta la orice avantaj pe care l-ar fi putut castiga, mai ales ca a fost o vreme incredibil de proasta in Donbas in ultima saptamana sau doua, ceea ce inseamna ca terenul nu este propice in acest moment pentru manevrele armatei grele. Presiunea politica a lui Putin si aroganta de care a dat dovada, dorinta sa de a sta pe treptele Kremlinului pe 9 Mai si de a fi un erou, asta inseamna ca mii de vieti rusesti vor fi pierdute”, a spus Heappey.

Comentarii: