Londra confirma informatiile Washingtonului. Moscova si-a trimis „agentii operativi” in Ucraina pentru a crea pretexte pentru invazie

externe

Sefa diplomatiei britanice, Liz Truss, a acuzat Rusia sambata ca s-ar fi lansat intr-o companie de dezinformare, urmarind sa destabilizeze Ucraina si sa justifice o invazie militara, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

„Rusia trebuie sa-si inceteze agresiunea, sa inceapa o dezescaladare si sa angajeze discutii veritabile”, mentioneaza Liz Truss intr-o postare pe Twitter.

SUA au emis vineri un avertisment similar dupa un atac cibernetic care a vizat institutii ucrainene, Casa Alba apreciind ca Rusia cauta un „fals pretext” pentru a lansa o operatiune militara daca nu isi atinge obiectivele pe cale diplomatica.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a declarat intr-o conferinta de presa ca SUA detin informatii potrivit carora Rusia a pozitionat un grup de militari pentru a organiza o operatiune in vederea crearii unui pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean, potrivit agentiei de presa EFE.

Kirby a indicat ca aceasta presupusa operatiune rusa ar fi ceea ce in jargonul militar american se numeste „drapel fals”, adica o operatiune „conceputa sa arate ca un atac impotriva lor (a rusilor) sau a oamenilor lor, ori a celor care vorbesc limba rusa in Ucraina, ca pretext pentru a intra” in Ucraina.

Paralel, a spus acelasi purtator de cuvant, Washingtonul dispune de indicii potrivit carora „actori de influenta ruseasca” au inceput sa raspandeasca provocari false ca din partea Ucrainei, atat in mass-media de stat, cat si pe retele de social media „incercand sa justifice in avans un pretext pentru o incursiune”.

Kirby a afirmat ca nu este prima data cand SUA vad Rusia actionand in acest fel si a precizat ca atunci cand Washingtonul vorbeste despre agenti „operativi rusi” care pregatesc un pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean se refera la tot felul de indivizi avand legaturi cu guvernului rus.

Acesti „operativi” pot varia de la agenti ai serviciilor de informatii si securitate, pana la soldati, a remarcat Kirby, adaugand ca adeseori acestia indeplinesc misiune hibride.

Intrebat daca presedintele rus, Vladimir Putin, este la curent cu aceste manevre, purtatorul de cuvant american a opinat ca ‘este dificil ca acest tip de activitate sa se desfasoare pe cont proriu, fara cunostinta sau fara aprobarea celor mai inalte niveluri ale guvernului rus”, potrivit EFE.

In pofida acestor acuzatii, Kirby a subliniat ca Washingtonul nu crede ca Putin a luat deja decizia de a ataca Ucraina si a exprimat dorinta guvernului american ca „diplomatia sa prevaleze”: „Administratia americana nu doreste sa abandoneze eforturile de a rezolva aceasta situatie pe cale diplomatica”, a asigurat el.

Totusi, purtatorul de cuvant al Pentagonului a reiterat avertismentele la adresa Rusiei ca „vor exista consecinte grave in cazul unei alte incursiuni” in Ucraina.

SUA ofera asistenta militara Kievului si in prezent aproximativ 200 de militari din cadrul Garzii Nationale din Florida – un corp de rezervisti militari – se afla in Ucraina, intr-o misiune de instruire.

„Ei se afla intr-o misiune de asistenta si consiliere, ce se desfasoara prin rotatie. Este ceva ce facem de cativa ani”, a explicat Kirby, care nu a dorit sa specifice ce vor face aceste efective in cazul unei posibile incursiuni rusesti.

SUA au lansat aceste acuzatii impotriva Moscovei dupa o saptamana de intense discutii la Geneva, Bruxelles si Viena, in care reprezentanti rusi au avut intalniri cu oficiali americani, precum si cu NATO si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), soldate cu rezultate nesemnificative.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept „neintemeiate” acuzatiile Washingtonului, conform TASS.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: