Lovitura dura pentru sistemul privat de sanatate. CCR a decis!

news

Ordonanta de Urgenta prin care se doreste liberalizarea sistemului sanitar este neconstitutionala, au decis judecatorii Curtii Constitutionale. Sesizarea a fost facuta de Avocatul Poporului, care a atras atentia in sesizare ca Ordonanta incalca dreptul la ocrotirea sanatatii si la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat.

In urma analizei, judecatorii CCR au declarat neconstitutionala OUG prin care spitalele private pot accesa fonduri publice de sanatate.

„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, este neconstitutionala, in ansamblul sau. In argumentarea acestei solutii, Curtea a retinut, in esenta, ca actul normativ supus controlului de constitutionalitate a fost adoptat fara respectarea exigentelor legale si constitutionale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ”, se arata in nota CCR.

Avocatul Poporului sublinia ca prin aceste masuri, s-ar putea crea un decalaj substantial in atragerea fondurilor destinate programelor nationale de sanatate intre sistemul public si furnizorii privati, cu riscul deprecierii sistemului public.

Comentarii: