Lovitura pe teritoriul Rusiei. Ucraina a distrus doua bombardiere Tu-22 la peste 200 km de granita cu o drona kamikaze

externe

O explozie a avut loc pe teritoriul aerodromului militar Shaikovka din regiunea Kaluga (Rusia), ca urmare a unui atac cu o drona kamikaze. Drona, dupa cum a declarat guvernatorul Vladislav Sapsa, „a venit de la granita”.

Potrivit canalelor de televiziune rusesti, explozia s-a produs cand drona se afla deasupra pistei de aterizare. Potrivit surselor LB.ua, drona a decolat de pe teritoriul Ucrainei si a zburat la 200 de km de granita fara niciun obstacol. Apararea aeriana rusa a fost complet neputincioasa.

Potrivit LB.ua, doua bombardiere Tu-22M3 au fost distruse. Autoritatile ruse incearca sa ascunda informatiile despre pierderile cauzate de atac.

Regimentul 52 de aviatie de bombardiere grele are sediul in Shaikovka. De pe acest aerodrom decoleaza avioanele rusesti Tu-22M3 – bombardiere strategice cu raza lunga de actiune – purtatoare de rachete. De pe ele sunt lansate rachete X-22 pe teritoriul Ucrainei.

Aceleasi avioane au aruncat bombe neghidate FAB-3000 asupra aparatorilor din Azovstal.

Shaikovka se afla la doar 270 km de Moscova.

Presedintele francez Emmanuel Macron a anuntat vineri crearea unui „fond special” pentru ca Ucraina sa poata „cumpara direct de la companiile noastre industriale materialele de care are nevoie mai mult pentru a-si sustine efortul de razboi”, relateaza AFP.

„Vom dota acest fond special cu 100 de milioane de euro pentru inceput”, ceea ce va permite „sa se poata lucra si cu baza industriala de aparare franceza”, a adaugat el in fata jurnalistilor dupa incheierea summitului UE de la Praga.

Intrebat despre afirmatiile presedintelui Joe Biden potrivit caruia exista un risc de „Armaghedon” dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia, Macron a spus ca aceste chestiuni trebuie abordate „cu prudenta”.

„Trebuie sa vorbim cu prudenta atunci cand comentam astfel de chestiuni”, le-a spus Macron jurnalistilor.

Biden a declarat anterior ca amenintarea presedintelui rus Vladimir Putin de a utiliza arma nucleara in Ucraina a adus lumea mai aproape de „Armaghedon” decat oricand de la Criza Rachetelor din Cuba din timpul Razboiului Rece.

La aceeasi conferinta de presa, Macron a spus ca Franta va lucra „cu buna vointa” cu viitorul prim-ministru italian indiferent cine va fi el, a declarat vineri presedintele Emmanuel Macron, in contextul in care Giorgia Meloni este favorita sa-i urmeze in acest post lui Mario Draghi.

„Indiferent pe cine va numi presedintele (Sergio) Mattarella (…) Franta va lucra cu buna vointa, exigenta (…) pentru a face sa avanseze proiectul european in care credem”, a declarat Macron.

Comentarii: