Lucian Boia: „Ne tragem mult mai mult din comunism decat din DACI si din romani”

news

Istoricul Lucian Boia face o noua radiografie dura a Romaniei de astazi, aratand ca multe dintre tarele de care sufera societatea romaneasca au fost invatate in perioada comunismului.

Intr-un interviu pentru news.ro, Boia tine sa arate ca „ne tragem mult mai mult din comunism decat din daci si din romani”.

„Romania de azi in fond se trage din comunism, din epoca comunismului. Spuneam eu in carte mai mult ironic, dar cred ca si cat se poate de intemeiat, ca ne tragem mult mai mult din comunism decat din daci si din romani. Sigur ca ne tragem din daci si din romani, dar asta este o poveste veche, de acum 2000 de ani.

(…) Adevarul este ca aici avem radacinile, in comunism. Mult mai mult decat in perioada interbelica, pe care o pomenim adesea, ca reper simbolic. Incercam sa sarim peste comunism, sa ne legam de ceea ce a fost in anii ’30 de pilda, dar in realitate impactul masiv asupra vietii noastre il are in continuare comunismul, cu urmarile lui. E si normal, comunismul a distrus enorm, a construit enorm, a schimbat Romania. Romania este deci alta, odata cu comunismul sau dupa comunism”, a spus Boia.

Isoricul a aratat apoi de ce ii este atat de greu Romaniei sa iasa din mlastina coruptiei.

„Oamenii au trait in comunism, dar au trait si in afara comunismului. Duceau o viata dubla si se putea, pana la un punct. Sigur ca economia era etatizata, a intregului popor, dar oamenii se aprovizionau si fara voie de la conducere. Se profita cat se putea de mult, iar asta i-a marcat pe romani si se mai vede si astazi. Comunismul i-a invatat pe oameni sa se ascunda, sa minta, sa fure. Si lucrurile astea s-au mostenit, au ramas. Lipsa regulilor, sau nerespectarea lor, profitul dincolo de lege sau impotriva legii. Toate astea au ramas”, a mai spus Boia pentru news.ro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: