Lui Tariceanu i-a fost jena, si-a pus oamenii sa atace delirant raportul GRECO: „A fost facut peste noapte. Aduce o grava atingere suveranitatii Romaniei”

politica

Vicepresedintele ALDE Steluta Cataniciu a declarat, miercuri, ca prin modul in care a fost redactat raportul GRECO se “aduce o grava atingere suveranitatii Romaniei”.

“Pentru GRECO nu conteaza abuzurile comise de procurori, dosarele fabricate, incalcarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor acestei tari, nu conteaza protocoalele care au cutremurat Romania si care nu se mai intalnesc in nicio alta parte a Europei. Despre toate ilegalitatile intamplate in ultimul timp nu am gasit un rand macar, in raportul care este, din pacate, nu doar rupt de realitate, insa prin modul in care e redactat aduce o grava atingere suveranitatii Romaniei. Raportul poate fi un prilej sa tragem un semnal de alarma: politicienii sa nu mai foloseasca rapoarte precum cel al GRECO drept scuza pentru a gira statul paralel si actiunile abuzive ale institutiilor de forta impotriva drepturilor si libertatilor cetatenilor. Conflictul intern si externalizarea acestuia sunt lucruri care nu fac decat sa subrezeasca pozitia Romaniei pe plan extern”, sustine Cataniciu intr-un comunicat de presa.

Deputatul ALDE mai spune ca raportul GRECO a fost facut “peste noapte”.

„Un raport GRECO nu cred ca se poate face peste noapte, insa in cazul Romaniei, se pare ca da! Acesta este si motivul pentru care concluziile respectivului raport sunt rupte total, voit sau nu, de realitate. Se vorbeste despre modificarea legilor justitiei, pierzand din vedere, cei care au redactat raportul, precum si cei care il promoveaza, ca aceste modificari au trecut de controlul Curtii Constitutionale a Romaniei, ca ele au fost puse in acord cu deciziile Curtii. Prin intermediul acestui raport, GRECO cere Romaniei (probabil o greseala de traducere) sa renunte la infiintarea sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor, pierzand din vedere ca tocmai judecatorii au fost cei care au solicitat infiintarea acesteia, pentru a nu mai fi vanati pentru solutiile pe care le dispun in dosare, intarindu-le astfel independenta”, a mai sustinut vicepresedintele ALDE.

De asemenea, Steluta Cataniciu spune ca in raport se aduc critici la modificari legislative care nu au intrat, nici macar, in dezbatere.

Grupul de State impotriva Coruptiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a publicat miercuri un raport despre Romania in care isi exprima ”profunda ingrijorare” fata de anumite aspecte ale reformelor sitemului de justitie adoptate de Parlamentul de la Bucuresti.

Astfel, potrivit raportului, GRECO isi exprima ”ingrijorarea serioasa fata de anumite aspecte ale legilor privind statutul judecatorilor si procurorilor, fata de legislatia adoptata de Parlamentul Romaniei privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii si fata de amendamentele aduse codurilor penale”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: