Lui Tariceanu ii este o teama majora de actiunile presedintelui Iohannis in urma deciziei adoptate de slugile PSD din CCR: „Cum ar fi ca acest conflict sa dureze?”

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, spune, intrebat daca seful statului va amana intentionat luarea unei decizii in ceea ce priveste revocarea Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca nu crede ca „va juca pe aceasta coarda subtire”, pentru ca presedintele tarii este garantul respectarii Constitutiei, iar in aceasta calitate trebuie sa respecte deciziile Curtii Constitutionale.

„Nu cred ca presedintele va juca pe aceasta coarda subtire, pentru ca presedintele are un rol extrem de important constitutional. El este, conform Constitutiei, garantul respectarii Constitutiei. Si garantul respectarii Constitutiei nu se poate juca cu deciziile Curtii Constitutionale”, a declarat Tariceanu vineri seara, la Digi24, citat de news.ro.

Presedintele Senatului a subliniat ca este mai puternica Constitutia decat optiunile politice ale sefului statului.

„Omul politic care este presedintele trebuie sa se gandeasca ca pana la urma, Constitutia este mai puternica in anumite situatii decat optiunile sale politice. (…) Intr-un stat de drept, deciziile Curtii Constitutionale nu sunt optionale”, a spus Tariceanu.

Intrebat daca Klaus Iohannis ar trebui suspendat, liderul ALDE a spus ca nu vrea sa intre in „acest teren al speculatiilor” si ar trebui asteptata motivarea CCR. De asemenea, Tariceanu a amintit ca Romania urmeaza sa preia presedintia Consiliului European, iar acest conflict din tara ar putea afecta pozitia Romaniei in Consiliu.

„Mai avem sase luni pana la preluarea presedintiei Consiliului European. Cum ar fi ca acest conflict sa dureze, sa se perpetueze si sa intram ca tara care detine presedintia si in care institutiile statului au un rol extrem de important in asumarea acestei pozitii la nivelul Consiliului European si sa ne ocupam de cu totul altceva?”, a explicat Tariceanu.

Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

CCR arata ca, pentru solutionarea acestui conflict, presedintele urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al DNA.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca presedintele va trebui sa semneze decretul de revocare din functie a sefei DNA in momentul in care decizia CCR va fi publicata in Monitorul Oficial.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: