Lukasenko spune ca Rusia ar putea ataca Romania, Moldova si alte tari europene, dupa ce „Ucraina va fi rasa de pe fata pamantului”. Reactie prompta de la MAE

externe

Presedintele Belarusului Alexander Lukasenko considera ca Statele Unite imping Europa intr-o confruntare militara cu Rusia pentru a distruge Ucraina si Belarus si pentru a slabi Federatia Rusa.

„Statele Unite imping Europa intr-o confruntare militara cu Rusia pe teritoriul Ucrainei. Ei nu isi ascund planurile. Contractele au fost deja incheiate pentru anii urmatori. Adica Ucraina va fi rasa de pe fata pamantului. Si obiectivul este sa slabeasca Rusia si sa distruga Belarus”, a spus el., vorbind la un forum organizat cu ocazia Zilei Unitatii Nationale, conform Interfax, informeaza News.ro.

Lukasenko si-a exprimat convingerea ca Statele Unite sunt instigatorii tuturor conflictelor militare din Europa, pentru propriul beneficiu.

„America este singura tara care beneficiaza de ceea ce se intampla aici: puneti Europa la locul ei si eliminati concurentii. Azi Ucraina – maine va fi Moldova sau Tarile Baltice, Polonia sau Romania. Statele Unite antreneaza un razboi in Kosovo, incercand sa faca presiuni asupra Serbiei, aruncand carbuni intr-un conflict mocnit in Karabakh, tulburand apele din Siria”, a spus el.

„Nu totul este simplu in Afganistan si in statele vecine”, a adaugat Lukasenko.

„Washingtonul este prezent in toate conflictele politice semnificative”, este concluzia liderului de la Minsk.

Potrivit TASS, el a mai afirmat ca „prabusirea Ucrainei a inceput deja”, iar „politicienii polonezi, lituanieni si letoni, aparent, se asteapta in mod naiv sa se negocieze pentru viitorul lor in noile realitati geopolitice”.

Dupa aceste declaratii, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a insarcinatului cu afaceri al Belarus in Romania pentru a i se comunica faptul ca partea romana respinge afirmatiile liderulului belarus Aleksandr Lukasenko, considerand ca acestea alimenteaza retorica bazata pe apel la forta si amenintarea cu forta in relatiile internationale.

Comentarii: