Lukasenko vrea sa aduca arme nucleare din Rusia in tara sa pentru a ameninta Polonia si tarile NATO: „Sunt cel mai eficient mijloc de descurajare”

externe

Belarus ar putea decide sa gazduiasca arme nucleare rusesti pe teritoriul sau, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Occidentul si a temerilor legate de o consolidare a NATO in statele vecine, in special in Polonia, a avertizat ministrul de externe de la Minsk.

„Asa cum a spus presedintele [Alexander] Lukasenko, luam in considerare posibilitatea de a desfasura arme nucleare pe teritoriul Belarusului ca unul dintre raspunsurile potentiale la viitoarele actiuni posibile ale blocului NATO pe teritoriul Poloniei”, a declarat vineri ministrul belarus de externe, Vladimir Makei, intr-un interviu pentru RT Arabic.

La sfarsitul lunii noiembrie, Lukasenko a lansat aceasta idee ca o optiune in cazul in care rachetele atomice americane ar urma sa fie desfasurate mai adanc in Europa de Est.

„Voi sugera ca [presedintele rus Vladimir] Putin sa returneze armele nucleare Belarusului”, a declarat Lukasenko, adaugand ca „aceste armamente nucleare ar fi cel mai eficient” mijloc de descurajare.

La scurt timp dupa prabusirea Uniunii Sovietice, Belarus a aderat la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP), renuntand in mod voluntar la armamentul nuclear pe care l-a mostenit. Sistemele ramase au fost transferate Rusiei pana la sfarsitul anului 1996.

Belarus are si alte optiuni, mai putin dramatice, pentru a riposta la miscarile ostile ale Occidentului, a declarat Makei, avand pe masa si masuri economice. El a reiterat ideea de a opri tranzitul de gaze naturale pentru piata vest-europeana.

„Este doar unul dintre raspunsurile posibile la sanctiunile pe care Occidentul le-a impus impotriva Belarusului”, a spus el.

Relatia dintre Belarus si Occident s-a deteriorat rapid dupa alegerile prezidentiale din august 2020 din aceasta tara si protestele in masa care au urmat. UE a refuzat sa recunoasca rezultatul votului, in care Lukasenko si-a asigurat o victorie solida, conform numaratorii oficiale. De asemenea, a vizat anumiti oficiali cu sanctiuni pentru „violenta” si presupusa „falsificare” a rezultatelor

Legaturile s-au deteriorat si mai mult in ultimele luni, dupa ce UE a acuzat Belarusul ca a stimulat in mod artificial migratia ilegala ca parte a „razboiului hibrid” impotriva Europei.

Masura luata de Minsk a dus la o situatie deosebit de incinsa la granita cu Polonia, sute de persoane incercand sa intre in UE cu forta. Ca raspuns, Polonia a desfasurat un numar masiv de politisti si soldati, incercand sa impiedice intrarile ilegale. In prezent, aproximativ 1.000 de migranti ilegali se afla inca pe teritoriul Belarusului, potrivit ministrului de externe al tarii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: