Luna februarie a fost cea mai calda din istorie, spun oamenii de stiinta. Si temperaturile de la suprafata marii la nivel global au atins cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata

externe

Incalzire globala

Luna trecuta a fost cea mai calda luna februarie inregistrata la nivel global, fiind a noua luna consecutiva cu temperaturi record pentru aceasta perioada a anului, au declarat oamenii de stiinta, relateaza The Guardian.

De asemenea, temperaturile de la suprafata marii la nivel global au atins cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, conform datelor furnizate de Serviciul Copernicus pentru schimbari climatice al UE.

Datele arata ca luna februarie a fost cu 1,77 C mai calda decat media preindustriala pentru aceasta luna, intre 1850 si 1900, si cu 0,81 C peste nivelurile din perioada 1991-2020. Temperatura medie globala pentru ultimele 12 luni – intre martie 2023 si februarie 2024 – a fost cea mai ridicata inregistrata vreodata, cu 1,56 C peste nivelurile preindustriale.

Acest lucru plaseaza lumea temporar deasupra pragului de 1,5 C, dincolo de care, pe termen lung, se asteapta cele mai grave efecte ale schimbarilor climatice.

Temperaturile medii zilnice la nivel global au fost „exceptional de ridicate” in prima jumatate a lunii, atingand 2 C peste nivelurile din 1850-1900 in patru zile, intre 8 si 11 februarie, a anuntat Copernicus.

Temperaturile europene din februarie 2024 au fost cu 3,3 C peste media 1991-2020 pentru luna respectiva, cu temperaturi mult peste medie inregistrate in Europa Centrala si de Est, au aratat cifrele.

Iarna europeana, din decembrie pana in februarie, a fost a doua cea mai calda inregistrata vreodata pe continent.

Temperaturile medii globale de la suprafata marii pentru luna februarie, in afara regiunilor polare, au fost cele mai ridicate pentru orice luna inregistrata, de 21,06 C, depasind recordul anterior de 20,98 C stabilit in august 2023.

Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbari climatice, a declarat: „Februarie se alatura lungii serii de recorduri din ultimele luni. Oricat de remarcabil ar parea acest lucru, nu este cu adevarat surprinzator, deoarece incalzirea continua a sistemului climatic duce in mod inevitabil la noi extreme de temperatura”.

„Clima raspunde la concentratiile actuale de gaze cu efect de sera din atmosfera, asa ca, daca nu reusim sa le stabilizam, ne vom confrunta in mod inevitabil cu noi recorduri de temperatura globala si cu consecintele acestora”, a mai spus el.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: