Macedonia de Nord: Opozitia de dreapta a obtinut o mare victorie, socialistii au pierdut pe toate planurile

externe

steag, macedonia de nord

Sondajele la iesirea de la urne in Macedonia de Nord, in urma alegerilor parlamentare si a unui tur de scrutin prezidential, arata ca opozitia de dreapta este pe cale sa obtina o mare victorie, relateaza Deutsche Welle.

Miercuri seara, presedintele de stanga Stevo Pendarovski a recunoscut infrangerea in fata Gordanei Siljanovska-Davkova, care este sustinuta de partidul nationalist VMRO-DPMNE.

„Rezultatele sunt clare… Vreau sa felicit pe cei care au castigat”, a declarat Pendarovski intr-o conferinta de presa.

Siljanovska-Davkova va fi prima femeie sef de stat din Macedonia de Nord, care este o pozitie preponderent ceremoniala in tara balcanica. Potrivit rezultatelor incomplete, ea a strans peste 64,5% din voturi, comparativ cu sub 29,5% pentru Pendarovski.

Cu 92% din voturi numarate, partidul de opozitie VMRO-DPMNE a castigat cel putin 59 de locuri in parlamentul de 120 de locuri, potrivit comisiei electorale.

Social-democratii de guvernamant (SDSM) au castigat doar 19 locuri, un semnal probabil al nemultumirii alegatorilor fata de coruptie.

Rezultatul este de asteptat sa influenteze sansele Macedoniei de Nord de a-si realiza ambitia de lunga durata de a adera la Uniunea Europeana.

Primul tur al alegerilor prezidentiale din Macedonia de Nord, in urma cu doua saptamani, a fost vazut ca un test pentru a stabili cine va fi favorizat de alegatorii la alegerile parlamentare de miercuri.

Partidul nationalist de opozitie VMRO-DPMNE conduce o coalitie de 22 de partide numita „Macedonia ta”. Cu sprijinul blocului, Siljanovska-Davkova a obtinut o victorie zdrobitoare la votul prezidential initial, strangand 41,2% din voturi, fata de 20,5% pentru Pendarovski al social-democratilor (SDSM).

Din 2005, Macedonia de Nord este candidata la aderarea la Uniunea Europeana, dar apartenenta sa a fost blocata de Grecia vecina din cauza unei dispute cu privire la numele tarii.

In 2018, s-a ajuns la un acord istoric prin care „Nord” a fost adaugat la numele sau. Acordul a permis Skopjei sa adere la NATO in 2020.

Dar, in ultimii doi ani, Bulgaria a blocat aderarea Macedoniei de Nord la UE. Sofia cere un amendament la constitutia tarii balcanice pentru a recunoaste micuta sa minoritate bulgara.

Seful partidului VMRO-DPMNE nu numai ca a refuzat sa recunoasca acordul cu Grecia, ci si-a promis ca va confrunta Bulgaria cu probleme lingvistice si istorice, ceea ce ar pune din nou in pericol procesul de aderare la UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: