Macron incearca sa opreasca imigratia ilegala printr-o noua lege mai drastica: „Vrem acei oameni care muncesc, nu cei care jefuiesc”

externe

Presedintele francez Emmanuel Macron incearca, pentru a doua oara, sa creasca numarul expulzarilor de imigranti ilegali sub presiunea adversarilor sai de extrema dreapta, potrivit France 24.

Guvernul centrist al lui Macron a dezvaluit un nou proiect de lege a imigratiei, care va fi dezbatut oficial in parlament la inceputul lui 2023.

Proiectul vine la doar patru ani de la o lege din 2018 cu obiective asemanatoare, adoptata in timpul primului mandat al lui Macron, care a urmarit, de asemenea, sa relaxeze problema exploziva.

„Este vorba de a integra mai bine si de a expulza mai bine”, a spus ministrul de interne Gerald Darmanin, marti, la radio France Info, despre noile propuneri.

„Vrem acei oameni care muncesc, nu cei care jefuiesc”, a adaugat ministrul.

In ultimele saptamani Darmanin si Macron au legat imigratia de delincventa, ambii spunand ca aproximativ jumatate din infractiunile mici din Paris sunt comise de straini.

Macron a prezentat noua legislatie ca un mijloc de a combate ascensiunea istorica a partidului de extrema dreapta Rassemblement National, care a devenit in iunie cel mai mare partid de opozitie din parlament.

„Avem nevoie de o politica ferma si umana, in conformitate cu valorile noastre. Este cel mai bun antidot pentru extremele care se hranesc cu anxietati”, a declarat presedintele.

Cifrele Ministerului de Interne arata ca Franta expulzeaza in prezent aproximativ 10% dintre migrantii carora li s-a ordonat sa paraseasca tara, iar rata nu a fost niciodata mai mare de 20%.

Intarzierile procedurale si lipsa resurselor de stat sunt considerate motive pentru rata scazuta de expulzare, pe care Darmanin s-a angajat sa o creasca.

La fel ca multe tari europene, Franta se lupta sa convinga tarile din nordul si vestul Africii sa-si readmita cetatenii odata ce acestia sunt supusi unui ordin de expulzare.

Liderul de extrema dreapta franceza, Marine Le Pen, care a obtinut 41 la suta in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din aprilie, acuza in mod regulat guvernul de relaxare.

In a treia sa candidatura la presedintie in acest an, ea a propus schimbarea constitutiei printr-un referendum pentru a stabili obiective stricte de imigrare si pentru a se asigura ca francezii au prioritate fata de straini la toate serviciile de stat.

„Nu ma astept la nimic (de la noua lege)”, a spus ea marti. „Vor vorbi din nou cu noi despre echilibrul dintre fermitate si umanitate. Am auzit asta de zeci de ani. Nimic nu se va schimba… imigratia in tara noastra este complet scapata de sub control”, a adaugat ea.

Uciderea unei fete de 12 ani la Paris in octombrie a provocat un scandal politic major dupa ce s-a constatat ca ucigasul ei era o femeie algeriana careia i se ordonase sa paraseasca tara.

Gestionarea haotica a celor 234 de migranti si solicitanti de azil ajunsi in Franta in noiembrie la bordul navei de salvare Ocean Viking a aruncat o lumina proasta asupra guvernului.

Desi Ministerul de Interne a declarat initial ca celor mai multi dintre adulti li s-a refuzat intrarea in Franta, doar cativa oameni au fost retinuti dupa ce au depus cereri de azil si recurs in instanta.

Noul proiect de lege ar reduce numarul de contestatii posibile pentru solicitantii de azil refuzati de la 12 la trei si, teoretic, ar accelera procedurile de expulzare.

De asemenea, ar elimina garantiile pentru strainii care au ajuns in Franta in copilarie, facilitand expulzarea lor daca sunt condamnati pentru infractiuni, o masura menita sa combata delincventa juvenila.

Vor exista masuri pentru a oferi permise de munca lucratorilor straini cu competente necesare in anumite sectoare ale economiei, care ar putea include multi angajati ilegal in sectorul restaurantelor.

Deputatii partidului lui Macron sunt minoritari in parlament, ceea ce inseamna ca proiectul de lege va avea nevoie de sprijin din partea partidului republican de opozitie de dreapta, care a criticat propunerile ca fiind prea slabe.

Activisti din 15 ONG-uri diferite si cativa parlamentari de stanga au manifestat marti in fata Adunarii Nationale pentru a denunta ceea ce au numit atitudinea „ostila” a guvernului fata de migratie.

Aproape opt din 10 francezi cred ca guvernele lui Macron nu au reusit sa controleze imigratia, potrivit unui sondaj realizat de grupul de ancheta CSA, publicat luna trecuta de canalul CNews.

Aproximativ sapte din 10 cred ca sunt prea multi straini in Franta, au aratat mai multe sondaje din acest an.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: