externe

Macron revine si subliniaza: „Nu exclud trimiterea de trupe occidentale in Ucraina. Ce securitate va mai exista pentru Romania, Moldova, Polonia daca Rusia va castiga in Ucraina?”

Presedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren in Ucraina, apreciind intr-un interviu publicat joi de The Economist ca va trebui sa „ne punem problema” daca Moscova „va reusi sa strapunga linia frontului” si daca autoritatile de la Kiev o cer, informeaza AFP.

„Daca rusii reusesc sa strapunga linia frontului, daca ar exista o cerere ucraineana – ceea ce nu este cazul astazi – ar trebui sa ne punem in mod legitim intrebarea”, a declarat presedintele francez saptamanalului britanic.

„A exclude acest lucru a priori inseamna a nu invata lectiile ultimilor doi ani”, in conditiile in care tarile NATO au exclus initial sa trimita tancuri si avioane in Ucraina, iar in cele din urma s-au razgandit, a adaugat el.

Seful statului francez a provocat o controversa la sfarsitul lunii februarie, afirmand ca trimiterea de trupe occidentale pe pamantul ucrainean nu trebuie „exclusa” in viitor. El a explicat ca doreste sa restabileasca „ambiguitatea strategica” in raspunsul european la invazia rusa a Ucrainei.

Majoritatea tarilor europene, precum si Statele Unite, s-au distantat in mod clar de remarcile sale, chiar daca de atunci unele au facut un pas in aceasta directie, potrivit AFP, citata de Agerpres.

„Asa cum am spus, nu exclud nimic, pentru ca ne confruntam cu cineva care nu exclude nimic”, a reafirmat Macron in The Economist cu referire la presedintele rus Vladimir Putin. „Probabil am fost prea ezitanti in a formula limitele actiunii noastre cuiva care nu mai are niciuna si care este agresorul”, a continuat el.

„Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate castiga in Ucraina. Daca Rusia va castiga in Ucraina, nu vom mai avea securitate in Europa. Cine poate spune ca Rusia se va opri acolo? Ce securitate (va mai exista) pentru alte tari invecinate, Republica Moldova, Romania, Polonia, Lituania si multe altele? Si in fond, ce credibilitate (vor mai avea) europenii care au cheltuit miliarde, care au declarat ca acolo este in joc supravietuirea continentului si care nu si-au oferit mijloacele de a opri Rusia? Deci da, nu trebuie sa excludem nimic”, a insistat Macron.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Israelul confirma ca doi dintre muncitorii thailandezi luati ostatici de Hamas pe 7 octombrie au fost ucisi

Armata israeliana a anuntat joi ca doi thailandezi, muncitori agricoli dintr-un kibbutz atacat de Hamas…

2 minute ago

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

8 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

12 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

12 ore ago