Macron, schimbare radicala. 100 milioane euro pentru Ucraina, Kievul poate sa cumpere ce armament doreste din Franta

externe

Presedintele francez Emmanuel Macron a anuntat vineri crearea unui „fond special” pentru ca Ucraina sa poata „cumpara direct de la companiile noastre industriale materialele de care are nevoie mai mult pentru a-si sustine efortul de razboi”, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Vom dota acest fond special cu 100 de milioane de euro pentru inceput”, ceea ce va permite „sa se poata lucra si cu baza industriala de aparare franceza”, a adaugat el in fata jurnalistilor dupa incheierea summitului UE de la Praga.

Intrebat despre afirmatiile presedintelui Joe Biden potrivit caruia exista un risc de „Armaghedon” dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia, Macron a spus ca aceste chestiuni trebuie abordate „cu prudenta”.

„Trebuie sa vorbim cu prudenta atunci cand comentam astfel de chestiuni”, le-a spus Macron jurnalistilor.

Biden a declarat anterior ca amenintarea presedintelui rus Vladimir Putin de a utiliza arma nucleara in Ucraina a adus lumea mai aproape de „Armaghedon” decat oricand de la Criza Rachetelor din Cuba din timpul Razboiului Rece.

La aceeasi conferinta de presa, Macron a spus ca Franta va lucra „cu buna vointa” cu viitorul prim-ministru italian indiferent cine va fi el, a declarat vineri presedintele Emmanuel Macron, in contextul in care Giorgia Meloni este favorita sa-i urmeze in acest post lui Mario Draghi.

„Indiferent pe cine va numi presedintele (Sergio) Mattarella (…) Franta va lucra cu buna vointa, exigenta (…) pentru a face sa avanseze proiectul european in care credem”, a declarat Macron.

Comentarii: