MAE confirma lucratura Dragnea-Dancila in detrimentul „intereselor statului roman”. Observatiile trimise la CEDO in cazul Dragnea au fost retrase

politica

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dispus retragerea observatiilor transmise catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului de catre fostul agent guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, in cauza Liviu Dragnea impotriva Romaniei si in cauzele avand obiect similar, anunta Ministerul Afacerilor Externe. Institutia precizeaza ca observatiile erau formulate „in detrimentul intereselor statului roman”.

Decizia a fost luata pe baza argumentatiei Directiei Agent Guvernamental din MAE, intrucat respectivele observatii au fost intocmite cu nerespectarea procedurilor de lucru ale directiei de specialitate mentionate, fiind formulate in detrimentul intereselor statului roman si cu nesocotirea punctelor de vedere transmise de autoritatile nationale cu competente in domeniul de referinta, precizeaza MAE.

Totodata, a fost solicitat Curtii sa permita transmiterea de noi observatii in aceste cauze, care sa reflecte prevederile legale si practica nationala in materie, transmite hotnews.ro.

In anul 2017, Liviu Dragnea a deschis la CEDO un proces impotriva statului roman prin care spera sa obtina apoi la Inalta Curte de Casatie si Justitie revizuirea sentintei din Dosarul Referendumul. Aceasta dupa ce, pe 24 aprilie 2017, ICCJ ii respinsese si contestatia la executare.

Dragnea s-a plans la CEDO ca un magistrat asistent s-a aflat printre cei care au semnat motivarea deciziei definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Romania de condamnare. Avocatul lui Dragnea, irlandezul Bernard O’ Connor, a invocat jurisprudenta CEDO in cazul „Cerovsek si Bozicnik v. Slovenia”.

In 6 decembrie 2018, fostul agent guvernamental la CEDO de dinaintea lui Mocanu, Catrinel Brumar, a combatut argumentele avocatului lui Dragnea si argumenteaza ca nu se aplica precedentul din Slovenia.

In 12 februarie 2019, cu o saptamana inainte de un termen limita stabilit de CEDO pentru ca guvernul sa aduca observatii suplimentare in dosar, premierul Dancila o demite pe Catrinel Brumar. In locul ei, Dancila il numeste in aceeasi zi pe Viorel Mocanu.

In 11 martie 2019, Mocanu depune observatiile suplimentare in dosarul Dragnea contra Romaniei, in care mentioneaza aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.

Observatiile lui Viorel Mocanu din 11 martie 2019, trimise la CEDO, au fost primite cu entuziasm de avocatul lui Dragnea, care a aratat Curtii de la Strasbourg ca astfel guvernul roman ii dadea dreptate reclamantului Dragnea

De altfel, si in memorandumul care apare ca fiind semnat de Teodor Melescanu, se arata, printre altele, ca prin procedura urmata la ICCJ pentru sentinta definitiva de condamnare a lui Dragnea „totodata se incalca principiul fundamental ce reglementeaza secretul deliberarii”.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: