Mafia nu va ceda. Pericolele care o pasc pe Maia Sandu dupa aceasta victorie zdrobitoare. Analist: „Orice ancheta penala sensibila va fi primita cu urlete. Institutiile si presa sunt 2/3 anti-reforma”

analize

Analistul Sorin Ionita, un bun cunoscator al situatiei politice din Republica Moldova, anunta ca Maia Sandu si PAS se vor confrunta cu doua mari pericole in incercarea de a=si pune in aplicare reformele anticoruptie anuntate. Situatia va fi similara cu cea din Romania.

„Pericolele de aici inainte sunt doua: PAS va forma guvernul, va avea de luat decizii impopulare de reforma (in sanatate, educatie, fiscalitate, administratie etc) care de regula impart lumea chiar in propria tabara. O super-marjoritate de 62% in Parlament poate sa dea unora idei s-o ia pe cont propriu, mai ales ca intr-un partid care se umfla atat de mult si repede e greu sa controlezi cu lupa pe fiecare care intra, dupa cum am vazut si prin Romania. Una e hei-rup-ul entuziast din epoca “noi versus ei”, alta actul guvernarii, cu compromisurile lui; multe depind de capacitatea Maiei Sandu si a lui Igor Grosu de a tine echipa in mana.

Pericolul nr. 2 este ca, daca Parlamentul este acum 2/3 pro-reforma, institutiile si mai ales mass-media sunt pe invers, cel putin 2/3 contra reformelor. Iarasi, stim prea bine povestea din ultimii 15 ani in Romania, iar in Moldova contextul e mult mai dificil. Serviciile secrete sunt o jungla corupta si penetrata de cine vrei si cine nu vrei, de la rusi la oligarhii fugari, pentru ca n-au fost (ca ale noastre) deaspaducheate cat de cat la intrarea in NATO. Justitia e inca si mai dubioasa, cu o masa critica anti-reforma care se va face arici pentru apararea priilegiilor de casta si impunitatii, iar CSM va folosi retorica europeana a independentei pentru a bloca orice, actionand ca un sindicat al drepturilor omului corupt. Procuror general e Aleksandr Stoianoglo, fost deputat de-al lui Plahotniuc si candidat la baskania Gagauziei, numit de mafia politica pentru a ingropa orice ancheta serioasa si a asigura intangibilitatea familiilor si grupurilor care trebuie. Are mandat fix de 7 ani din care au trecut doar doi, deci practic el ar trebui tinut acolo pana dupa urmatoarele alegeri! Intrebare pentru prietenii democrati si plini de bune intentii: cum rezolvi dilema asta, cand lumea te-a ales ca sa faci ceva cu coruptia astronomica din tara si sa anchetezi laundromatul rusesc? Il dai jos pe Stoianoglo, iar daca da, cum?

In fine, toti cei de mai sus vor fi sprijiniti de o presa care e cel putin 2/3 anti-reforma, dar si pe fata pro-Kremlin, manipuland, relativizand si improscand cu zoaie tot ce tine de Europa. Orice ancheta penala sensibila va fi primita cu urlete, pe langa care campaniile electorale de pana acum au fost simple batai cu flori; orice reforma va fi torpilata cu fake news; intensitatea isteriei va fi ridicata trei niveluri. Toate astea le-am vazut la lucru in Romania, le stiti foarte bine. Ce n-am avut totusi in Romania e dominatia TV-urilor in limba rusa sau care preiau direct meme si dezinformari de acolo, deci va imaginati cat de greu ii va fi guvernului PAS. In plus, ma astept ca opozitia parlamentara sa foloseaca abil haznalele de presa din Romania pentru a planta la Bucuresti dezinformari anti-PAS si Maia Sandu, ce vor fi rostogolite apoi la Chisinau in primetime drept “presa romana zice ca …”. Asocierea cu Romania aduce prestigiu si poate fi folosita pentru a confuza indecisii si publicul general. Diversi voluntari si patrioti romani care au aceleasi idei despre lume ca Vladimir Putin, fara sa-i mentioneze numele, vor contribui cu sete la campania asta de dezinformare, nu neaparat platiti dar si din frustrare personala”, a explicat Ionita pe contributors.ro.

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Actiune si Solidaritate (PAS), al presedintelui Maia Sandu, a castigat detasat alegerile parlamentare anticipate organizate duminica, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorala Centrala (CEC), dupa numararea voturilor din 99,58% dintre sectiile de votare.

Astfel, in urma numararii voturilor din 2.141 din totalul celor 2.150 de sectii de votare, PAS a inregistrat un procent de 52,53% din voturi, depasind astfel categoric principala formatiune politica de stanga, Blocul Electoral al Comunistilor si Socialistilor (BECS), care a fost votat de doar 27,36% din electorat.

Datele CEC arata ca Partidul Politic „Sor” (PPS) a beneficiat de sustinerea a 5,78% dintre alegatori, acesta fiind urmat de Blocul Electoral „Renato Usatii”, cu 4,11% din voturile alegatorilor.

Pe urmatoarele locuri se afla Partidul Politic Platforma Demnitate si Adevar- 2,34% si Partidul Democrat din Moldova- 1,82%.

In conditiile in care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice si 7% pentru aliantele electorale, in noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formatiuni politice, PAS, BECS si PPS, urmand ca partidul presedintelui Maia Sandu sa aiba o majoritate covarsitoare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: