Mafia PSD de la Constanta. DNA arata cum banii constantenilor s-au dus in masini de lux, apartamente si studiile odraslelor in Elvetia

politica

In dosarul DNA privind afacerea Polaris din Constanta, procurorii arata ce s-a intamplat cu banii primiti de infractorii PSD de la bugetul local. Principalul personaj in dosar este fostul deputat PSD Eduard Martin, care in trecut l-a mituit si pe Radu Mazare cu peste 7 milioane de euro. Dosarul a fost trimis saptamana trecuta pe masa judecatorilor de la Tribunalul Constanta. 

„Asadar, taxa de salubrizare platita de toti locuitorii municipiului Constanta nu era menita sa acopere exclusiv costurile cu acest serviciu (salarii, combustibil, masini, etc.), ci si sa finanteze o televiziune, un hotel, sa se achizitioneze apartamente pe malul marii sau autoturisme de lux, ori sa se plateasca cheltuieli de scolarizare in Elvetia”, concluzioneaza procurorul DNA, citat de ziare.com..

Procurorul de caz precizeaza ca banii platiti in plus de locuitorii orasului Constanta si de primarie pentru salubrizare ca urmare a unor tarife supraevaluate au avut ca destinatie finala, pe de o parte, finantarea televiziunii Neptun TV- aflata in prezent in faliment, „care promova imaginea primarului Radu Mazare”, si, pe de alta parte, finantarea unui complex hotelier, achizitia de apartamente si autoturisme de lux pentru asociatii Polaris M Holding, plata cheltuielilor de scolarizare ale celor doi copii ai lui Dumitru Martin, care invatau la „Institut le Rosey” din Rolle (Elvetia), supranumita „Scoala Regilor”, precum si retrageri de numerar.

Inchirierea de autoturisme a fost o  modalitate prin care asociatii Polaris si-ar fi insusit sume importante din patrimoniul acestei societati, prin transferul in patrimoniul societatilor afiliate, cu titlul de chirie.

Practic, societatea inchiria autoturisme de lux la un pret exorbitant de la o firma de casa. Este vorba de un Jaguar, inchiriat pentru 250 de euro/zi, Audi A6, inchiriat cu 120 de euro/zi, Mercedes Benz CL3, inchiriat cu suma de 250 de euro/zi, BMW M6, inchiriat cu suma de 250 de euro/zi, Range Rover, inchiriat cu suma de 250 de euro/zi, sau Mercedes S, inchiriat cu suma de 250 de euro/zi.

Procurorii DNA atrag atentia ca este evident ca in acest caz, inchirierea nu a avut un scop economic, „nefiind de natura sa ajute la imbunatatirea si eficientizarea prestarii serviciilor de curatenie.”

Autoturismele erau folosite de directorii companiei. „Imi amintesc de un Lamborghini, folosit de Martin Eduard Stelian”, a explicat, la DNA, un angajat de la Polaris.

Elocvent este cazul autoturismului Jaguar, care a fost folosit de asociatii Polaris, dar pentru care societatea compania a platit chirie suma totala de 457.746 de lei.

Mai mult, uneori chiria achitata de societatea Polaris depaseste cu mult valoarea de achizitie a acelui autoturism. Spre exemplu, in cazul unui contract de subinchiriere pentru un autoturism Ford Fiesta Trend 1.4, la pretul de 45 euro/zi fara TVA, Polaris a inregistrat in contabilitate in perioada 2011-2017 un numar de 73 facturi fiscale emise de o societate implicata in acest circuit, in valoare totala de 286.459,15 lei, TVA inclus – asadar peste 70.000 de euro.

„Faptul ca in activitatea de salubrizare (colectare si transport gunoi menajer si curatenie stradala), care facea obiectul principal de activitate al societatii Polaris M Holding, nu este necesara folosirea unor autoturisme de tip Jaguar, Lamborghini sau Mercedes este evident, nefiind necesare probe suplimentare.

Inregistrarea acestor facturi in contabilitatea Polaris M Holding a avut ca scop atat sustragerea acestei societati de la plata obligatiilor catre stat, cat si insusirea de catre asociati din patrimoniul acestei societati a unor sume importante de bani, transferate in conturile societatilor afiliate cu titlul de chirie pentru autoturisme,” explica DNA.

Intr-un alt dosar, denumit de mass-media Polaris I, Eduard Martin a fost acuzat oficial de DNA, in 2015, ca in 2008 l-ar fi mituit cu 7 milioane de euro pe fostul primar Radu Mazare (PSD). In schimbul banilor, Polaris ar fi castigat licitatia organizata de Primaria Constanta pentru asigurarea serviciului de salubritate al municipiului, contract incheiat pe 25 de ani, la un pret total de aproximativ 335 milioane de euro.

Polaris I se afla pe rolul inaltei Curti, iar in prima instanta s-au dat pedepse grele: fostul primar al orasului Constanta, Radu Mazare, a fost condamnat la 9 ani si 10 luni de inchisoare. In acelasi dosar, milionarul Sorin Strutinsky a fost condamnat la 7 ani si 10 luni inchisoare, iar fostul deputat PSD Eduard Martin la 5 ani si 6 luni de inchisoare.

„In aceste conditii, in perioada 2006-2017, asociatii societatii Polaris M Holding au conceput un plan infractional prin care sa isi insuseasca sume de bani din patrimoniul societatii Polaris M Holding, prin intermediul unor relatii contractuale fictive cu 7 societati pe care le controlau,” explica procurorii.

Potrivit DNA, cei trei inculpati din acest dosar ar fi decis sa inregistreze in contabilitatea societatii cheltuieli fictive prin care sa diminueze valoarea obligatiilor Polaris catre bugetul de stat si, totodata, sa transfere din firma sume importante de bani, pe care cei doi asociati sa si le insuseasca ulterior.

Cheltuielile fictive inregistrate ar fi vizat presupuse achizitii de studii si consultanta ori presupuse plati ale unor chirii pentru masini, utilaje si imobile.

„Prin aceste activitati societatea Polaris M Holding s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale catre stat in suma totala de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 de lei TVA si 13.665.460,50 de lei impozit pe profit). De asemenea, urmare a acelorasi demersuri, cei doi asociati in cadrul SC Polaris M Holding SRL si-ar fi insusit sume de bani din patrimoniul acestei firme totalizand 62.535.751 lei,” acuza DNA.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 109.366.887,90 de lei.

Compania Polaris M Holding a fost pusa pe picioare in 1999 de fostul prefect al Constantei in perioada lui Adrian Nastase, Gheorghe Martin (2002-2005), si de fratele sau, Dumitru Martin.

Gheorghe Martin a murit, in februarie 2020, la varsta de 71 ani, in urma unei afectiuni medicale. Pe de alta parte, Dumitru Martin (58 de ani) a fost condamnat, in aprilie 2017, de la 13 ani de inchisoare in SUA, dupa ce a fost gasit vinovat ca a mituit un ofiter american pentru un contract, de 10 milioane dolari, cu baza militara americana de la Mihail Kogalniceanu.

Eduard Martin (43 de ani) este fiul lui Gheorghe Martin. El a fost timp de trei mandate (2004-2016) deputat din partea PSD. Mass-media l-a alintat pe fostul parlamentar cu denumiri ca „Printul gunoiului” sau „Deputatul cu Lamborghini”.

In declaratia de interese din 2016, Eduard Martin a notat ca a incheiat peste 1.000 de contracte cu institutii ale statului sau companii care au capital de stat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: