Mafia PSD. Sectia Speciala le-a facut dosare penale judecatoarei CCR Livia Stanciu si fostei sefe a ICCJ, Cristina Tarcea

news

Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) are in lucru un dosar care vizeaza plangeri pentru abuz in serviciu contra Cristinei Tarcea si Liviei Stanciu, fosti presedinti ai Instantei Supreme, urmarirea penala fiind in rem, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Surse judiciare au declarat ca procurorii Sectiei pentru investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) au deschis un dosar penal in care urmarirea penala se efectueaza in rem, adica pentru fapte, in urma mai multor plangeri contra fostilor presedinti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea si Livia Stanciu.

Una dintre plangerile care a fost conexata la dosar a fost depusa de catre Nicolae Marin, actualmente adjunctul Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, potrivit sursei citate, care le-a acuzat pe Cristina Tarcea si Livia Stanciu de abuz in serviciu, deoarece, ca presedinti ai Instantei Supreme, au incalcat dispozitiile legale cu privire la constituirea completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si, prin aceasta, „au adus vatamari grave, atat actului de justitie, cat si partilor procesuale din cauzele judecate din completurile de 5 judecatori”.

Curtea Constitutionala a admis, in noiembrie 2018, sesizarea premierului Viorica Dancila in legatura cu un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie pe tema constituirii completurilor de 5 judecatori si a decis ca Instanta Suprema trebuie sa schimbe imediat, prin tragere la sorti, toti membrii completurilor de 5. Decizia a fost luata atunci cu majoritate de voturi.

Doua zile mai tarziu, au avut loc tragerile la sorti pentru desemnarea noilor completuri de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Controversele pe aceasta tema au inceput dupa ce au intrat in vigoare modificarile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, care prevedeau ca vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedintele Sectiei Penale nu mai pot conduce completurile de 5 judecatori, ci ca toti magistratii din complet trebuie trasi la sorti.

Livia Stanciu a condus Inalta Curte de Casatie si Justitie in perioada 2010-2016, in timp ce mandatul Cristina Tarcea, inceput pe 14 septembrie 2016, s-a incheiat in septembrie anul acesta, noul presedinte al Instantei Supreme fiind Corina Corbu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: