Magistratii de pe scarile Curtii de Apel, tratati cu dispret de un lider PSD: „Tineri care nu inteleg in ce au intrat”

actualitate

Fostul ministru al Justitiei, senatorul PSD Robert Cazanciuc, presedinte al Comisiei juridice, sustine ca toate revendicarile formulate de magistrati la protestul de duminica „erau de natura politica” si afirma ca la manifestatie au mers „si foarte multi oameni tineri care in mod cert nu inteleg in ce disputa intra, crezand, de buna credinta probabil, ca apara niste valori”.

„Procurorul general iese si apara niste valori care sunt corecte: independenta. Problema este cata de independenta si cata responsabilitate, mai ales, iti iei ca magistrat. Cand incepi sa profiti de faptul ca niste oameni au un examen de promovare in grad la Bucuresti – au fost o mie, doua mii, trei mii de oameni, judecatori si procurori, la Bucuresti in acest week-end pentru a da un examen de avansare in grad profesional. Cativa au mers pe scarile Curtii de Apel aducand in jurul lor, din pacate, din punctul meu de vedere, si foarte multi oameni tineri care in mod cert nu inteleg in ce disputa intra, crezand, de buna credinta probabil, ca apara niste valori. Unii spun ca risca sa apere nsite privilegii sau sa tina ascunse unele abuzuri”, a afirmat Robert Cazanciuc luni seara, la Antena 3, citat de news.ro.

Fostul ministru al Justitiei l-a criticat pe procurorul general Augustin Lazar si sustine ca afirmatiile conform carora nu poate fi ingradita libera exprimare a magistratilor care vor sa protesteze il plaseaza pe cel care le face im intr-o dezbatere politica.

„Domnul Lazar poate sa fie suparat ca a pornit o evaluare a domniei sale in ultima perioada, nu trebuie sa fie suparat, toti sunt evaluati mai devreme sau mai tarziu de ministru. Cand nu ai nimic de ascuns, nu poti decat sa dai concurs, sa dai curs unei asemenea evaluari, sa pui tot ce e de pus pe masa, saspui: „Uite asta sunt eu, ma ajuta evaluarea dumneavoastra sa ies in fata cu ce am facut”. Daca poti sa pui ceva pe masa din ceea ce ai facut. Altfel, din perspectiva protestului magistratilor de pe scarile Curtii de Apel, inadmisibila declaratia ca nu-i nevoie de lege, noi protestam oricum, nu putem ingradi dreptul la libera exprimare. Cum sa spui asa ceva, tu, ca magistrat? Te plaseaza, in secunda doi, intr-o dezbatere politica si asta este lucrul care trebuie evitat” a mai spus Robert Cazanciuc.

Acesta a precizat ca a studiat lista cu revendicarile magistratilor care au protestat si a constatat ca „toate erau de natura politica”.

Aproximativ o suta de magistrati au protestat, duminica seara, in fata Curtii de Apel Bucuresti, nemultumiti de modificarile aduse legilor justitiei. De asemenea, ei si-au declarat sustinerea fata de procurorul general Augustin Lazar, evaluat de ministrul Justitiei. „Respectarea avizului Comisiei de la Venetia”, „Prezent pentru evaluare”, „Justitie independenta” sunt cateva dintre mesajele afisate de participantii la protest.

Procurorul general, Augustin Lazar, a transmis, duminica, un mesaj in care sustine ca ”tanara magistratura din Romania a ajuns la maturitatea si profesionalismul care-i permit sa reziste la presiuni si influente exterioare” si afirma ca independenta magistratilor este ”o necesitate”, nu un privilegiu. In plus, Lazar sustine ca ”magistratii sunt obligati sa apere independenta justitiei ca pe o garantie pentru societate”.

In replica, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat ca procurorul general „se afla intr-o grava eroare, plasand justitia, una dintre cele trei puteri, in afara puterilor statului, deasupra acestora”. El spune ca, daca una dintre cele trei puteri isi incalca limitele constitutionale, CCR solutioneaza conflictele de natura constitutionala. „In conditiile in care puterea judecatoreasca a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de inteles ca nu isi poate judeca propria cauza”, adauga Toader.

Foto: Camelia Badea/Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: