„Mai bun” decat HIMARS. Ucraina primeste din Turcia un nou lansator multiplu de rachete ghidate cu laser care pot lovi chiar si tinte in miscare

externe

Turcia a inarmat Ucraina cu sistemul sau de rachete cu lansare multipla TRLG-230. Informatia despre transferul TRLG-230 MLRS a fost facuta publica pentru prima data de catre Oryx, un site de analiza a informatiilor militare din surse deschise, citand oficiali anonimi ai Ministerului ucrainean al Apararii, informeaza eurasianstimes.com.

Interesant este ca sistemul turcesc de lansatoare de rachete cu tevi multiple (MBRLS) fabricat de compania turca Roketsan este montat pe sasiul camionului Kamaz-65224, cu tractiune 6×6, de productie rusa.

Livrarea sistemului de rachete vine intr-un moment in care Rusia este hotarata sa distruga infrastructura energetica a Ucrainei pe fondul unei ierni foarte aspre.

Se crede ca acesta este cel mai important ajutor turcesc pentru Ucraina dupa succesul in lupta al dronelor Bayraktar TB2. TB2 au ajutat Ucraina sa compenseze diferenta de putere fata de fortele invadatoare si au contribuit la desfasurarea mai multor ofensive de succes.

Rachetele Roketsan MBRL si rachetele TRLG-230 ar fi o completare esentiala a arsenalului ucrainean pentru a combate asaltul fortelor ruse care continua sa bombardeze teritoriile reocupate de Kiev. In prezent, Ucraina foloseste HIMARS, MLRS 270 si MARS II MLRS pentru lovituri cu raza lunga de actiune asupra trupelor invadatoare.

Rachetele TRLG-230 sunt similare rachetelor M30/M31 de 227 mm din sistemul de rachete cu lansare multipla ghidata (GMLRS) primite de la SUA si de la alte tari pentru a fi utilizate cu HIMARS si cu variante ale sistemului de rachete cu lansare multipla M270.

Rachetele TRLG-230 includ un dispozitiv de urmarire cu laser care le permite sa angajeze tinte dinamice – o capacitate care nu este disponibila cu HIMARS si MLRS 270, operationale in Ucraina.

Utilizarea TRLG-230 de catre Ucraina vine intr-un moment oportun, deoarece Rusia a inceput, se pare, sa depaseasca HIMARS prin desfasurarea propriului sau MLRS Tornado-S in prima linie a frontului.

Tornado-S rusesc are o raza de actiune semnificativ mai mare, de 120 de kilometri, dar TRLG-230 turcesc are o precizie de neegalat datorita detectorului laser montat pe botul proiectilului.

Transferul acestui sistem ghidat cu laser va contribui la reducerea poverii asupra Washingtonului, care a furnizat zeci de sisteme HIMARS si care este ingrijorat cu privire la epuizarea stocurilor sale.

Va schimba TRLG-230 regulile jocului?

Sistemele de rachete cu lansare multipla, precum M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) furnizat de SUA si MLRS 270 furnizat de Marea Britanie, s-au dovedit a fi esentiale pentru Ucraina si au oferit tarii capacitati de tragere cu raza lunga de actiune.

Se presupune ca MRLS ar trebui sa functioneze mai eficient atunci cand este combinat cu dronele TB-2 Bayraktar pentru a identifica, coordona si angaja focul artileriei sale cu rachete asupra tintelor terestre.

Potrivit unor surse anonime, familiare cu acest transfer, Turcia a furnizat deja cel putin 50 de rachete TRLG-230 si un numar nedeterminat de lansatoare mobile armatei ucrainene. Aceste arme au fost folosite deja in lupta.

Alte surse neoficiale sustin ca pana la 200 de rachete si opt lansatoare au fost trimise in Ucraina. Nu este clar daca lansatoarele si rachetele au fost furnizate ca ajutor militar sau ca vanzare directa.

Transferul unui sistem atat de sofisticat Kievului de catre Ankara ar putea crea unele fisuri in relatia deja complicata dintre Turcia si Rusia. In ultima saptamana, Turcia a lansat o avalansa de atacuri aeriene asupra unor presupuse tinte militare din nordul Siriei si Irakului, o actiune pe care Rusia o dezaproba.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: