Mai multi vietnamezi si brazilieni muncesc in Tulcea. Nimeni nu vrea sa-i dea afara, precum se intampla in Harghita

news

Politistii Serviciului pentru Imigrari al Judetului (SIJ) Tulcea au emis, anul trecut, 520 de avize de angajare pentru lucratori permanenti si au asigurat managementul sederii si rezidentei pentru peste 2.700 de persoane, dintre care aproape 1.400 din afara Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat remis luni.

Potrivit sursei citate, SIJ a inregistrat anul trecut 540 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare in calitate de lucratori permanenti sau detasati, iar dintre acestea 520 de cereri au fost avizate pozitiv.

„De asemenea, a fost aprobata prelungirea dreptului de sedere si au fost emise 1.021 de permise de sedere, dintre care 1.011 pentru sedere temporara si 10 pentru sedere pe termen lung. Au fost eliberate 91 de certificate de inregistrare si patru carti de rezidenta permanenta pentru cetateni ai Uniunii Europene/SEE/CH”, se arata in comunicatul SIJ, citat de Agerpres.

Anul trecut, politistii institutiei au asigurat managementul sederii si rezidentei pe teritoriul Romaniei pentru 2.784 de persoane, dintre care 1.428 din state terte, cele mai multe din Vietnam, Republica Moldova, Brazilia, si 1.356 de cetateni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Lituania si Norvegia.

„Au fost depistati 63 de straini in situatii ilegale si s-au emis 28 decizii de returnare si 15 comunicari de parasire a teritoriului Romaniei. De asemenea, au fost emise 520 de avize de angajare pentru lucratori permanenti. Totodata, politistii de imigrari au aplicat 202 sanctiuni contraventionale in valoare de 226.900 lei”, se mai arata in comunicatul de presa.

Principalele scopuri pentru care strainii si-au stabilit resedinta pe teritoriul Romaniei sunt angajare in munca, conexe dreptului la unitatea familiei (reintregirea familiei, membri de familie ai cetatenilor romani, UE sau SEE), sau stabilire permanenta pe teritoriul tarii noastre.

In ceea ce priveste admisia in Romania, in perioada de referinta au fost solutionate sase invitatii depuse pentru straini din Maroc, Egipt, Iran si Bangladesh.

Pe linia combaterii sederii ilegale, anul trecut, SIJ a organizat 66 de actiuni si controale cu forte proprii si in cooperare cu institutiile cu atributii in domeniu, in urma carora au fost depistati 63 de straini in situatii ilegale.

„Pentru strainii aflati in situatii ilegale sau care nu mai intruneau conditiile prevazute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de sedere, au fost emise 28 decizii de returnare si 15 comunicari de parasire a teritoriului Romaniei prin care s-a stabilit obligatia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntara, iar 20 de straini au fost pusi in legalitate. In 21 dintre cazuri a fost aplicata masura nepermiterii intrarii pe teritoriul Romaniei pentru perioade cuprinse intre 3 luni si 1 an”, se mai precizeaza in comunicatul SIJ.

Mai mult despre:

Comentarii: