Mai putin de 10% dintre europeni cred ca Ucraina mai poate invinge Rusia – sondaj de opinie realizat in 12 tari UE

externe

Sprijinul pentru Ucraina in randul europenilor ramane larg, dar la aproape doi ani de la invazie abia 10% dintre acestia cred ca Ucraina mai poate invinge Rusia, potrivit unui sondaj realizat la nivelul UE, relateaza The Guardian.

„Pentru a argumenta in favoarea continuarii sprijinului european pentru Ucraina, liderii UE vor trebui sa schimbe modul in care vorbesc despre razboi”, a declarat Mark Leonard de la Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR), care a comandat sondajul.

Majoritatea europenilor „sunt disperati sa impiedice o victorie a Rusiei”, dar nu cred ca Kievul poate castiga din punct de vedere militar, a spus Leonard, ceea ce inseamna ca argumentul cel mai convingator pentru un public din ce in ce mai sceptic este ca sustinerea in continuare a Ucrainei „ar putea duce la o pace durabila si negociata care sa favorizeze Kievul – mai degraba decat la o victorie a lui Putin”.

Sondajul realizat in luna ianuarie in 12 state membre ale UE – inclusiv Franta, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Spania si Suedia – a constatat ca evolutia conflictului din Ucraina, temerile tot mai mari legate de o schimbare a politicii SUA si perspectiva unui al doilea mandat prezidential al lui Donald Trump alimenteaza pesimismul cu privire la rezultatul razboiului.

In Suedia (50%), Portugalia (48%) si Polonia (47%), respondentii au fost mai predispusi sa spuna ca Europa ar trebui sa ajute Ucraina sa riposteze, in timp ce in Ungaria (64%), Grecia (59%), Italia (52%) si Austria (49%) au preferat sa impinga Kievul sa accepte un acord.

Sondajul a adus dovezi ca multi europeni considera din ce in ce mai mult ca razboiul Rusiei impotriva Ucrainei ii priveste in mod direct, 33% dintre ei afirmand ca acesta are un impact mai mare asupra tarii lor – si asupra Europei (29%) – decat razboiul din Orientul Mijlociu.

Posibila revenire a lui Trump la Casa Alba a fost considerata in general o veste proasta, 56% dintre respondentii din cele 12 tari intervievate afirmand ca ar fi foarte sau destul de dezamagiti daca fostul presedinte ar fi reales.

Singura exceptie a fost Ungaria, unde 27% dintre respondenti au spus ca ar fi multumiti de revenirea lui Trump si 31% dezamagiti.

Dintre alte partide de extrema dreapta care si-au exprimat anterior sprijinul pentru Trump, doar aproximativ o treime dintre votantii AfD din Germania, FPO din Austria sau Fratii Italiei au declarat ca ar saluta revenirea acestuia, iar sentimentul pro-Trump este si mai slab in randul sustinatorilor Adunarii Nationale din Franta si ai partidului Lege si Justitie din Polonia.

In cazul in care SUA ar trebui sa opreasca ajutorul militar acordat Ucrainei in timpul unei presedintii a lui Trump, 41% dintre europeni au declarat ca UE ar trebui fie sa isi sporeasca sprijinul, fie sa il mentina la nivelul actual, in timp ce 33% ar prefera ca UE sa urmeze exemplul SUA.

La cea de-a doua aniversare a invaziei Rusiei in Ucraina, autorii raportului au aratat ca europenii nu au o „dispozitie eroica” si nici macar nu sunt optimisti cu privire la situatie. Dar, au spus ei, angajamentul europenilor de a impiedica o victorie a Rusiei nu s-a schimbat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: