Maia, desemnata „Personalitatea publica a anului 2022” de catre Emerging Europe: „Moldova se poate mandri cu adevarat cu un lider pregatit sa realizeze reformele necesare pentru a transforma in realitate visul moldovenilor de a avea un viitor prosper”

politica

Maia Sandu, mesaj, 1 Decembrie, lumina, Romania

Emerging Europe anunta ca a desemnat-o pe Maia Sandu, presedintele Republicii Moldova, drept „Personalitatea publica a anului in Europa emergenta” in 2022. Emerging Europe Awards 2022 reprezinta cea de-a cincea editie a unui program care prezinta cele mai bune lucruri din regiunea Europei emergente: persoane, organizatii publice si private, precum si proiecte si initiative.

Angajamentul de nezdruncinat al Maiei Sandu fata de democratie si statul de drept in Moldova o face pe aceasta sa fie alegerea naturala pentru premiul „Personalitatea publica a anului in Europa emergenta” din acest an, anunta Emerging Europe.

Comunicatul Emerging Europe:

Sandu, aleasa in noiembrie 2020, si-a axat campania prezidentiala pe eradicarea saraciei si pe combaterea coruptiei care a facut atat de mult rau economiei tarii, considerata a fi cea mai saraca din Europa.

Considerata de mult timp de presa internationala, in termeni oarecum simplisti, ca fiind „pro-europeana” (spre deosebire de Igor Dodon, predecesorul sau, care favorizeaza legaturi mai stranse cu Rusia), Sandu s-a angajat, de asemenea, sa reinnoiasca aspiratiile europene ale Republicii Moldova.

Luna trecuta, ea si-a respectat promisiunea, guvernul moldovean depunand o cerere oficiala de aderare la Uniunea Europeana.

„Vrem sa traim in pace, prosperitate si sa facem parte din lumea libera”, a declarat Sandu in martie. „In timp ce unele decizii necesita timp, altele trebuie luate rapid si decisiv, profitand de oportunitatile care vin odata cu o lume in schimbare.”

Sandu a avut cu siguranta un an 2021 ocupat. Prima sa sarcina in calitate de presedinte a fost sa se apuce sa elibereze Moldova de un parlament plin de deputati loiali lui Dodon si oligarhului Vlad Plahotniuc, care se lupta in prezent cu extradarea in Moldova, din SUA, pentru acuzatii de coruptie.

Utilizand fiecare dintre putinele instrumente pe care le avea la dispozitie, a reusit acest lucru: alegerile parlamentare din iulie anul trecut au schimbat peisajul politic al Moldovei. Multi spera ca schimbarea este permanenta.

Partidul Actiune si Solidaritate al lui Sandu – mai bine cunoscut sub acronimul romanesc PAS – a obtinut mai mult de 50% din voturi, mai mult decat dublul comunistilor si socialistilor, condusi de doi fosti presedinti, Vladimir Voronin si Dodon, care au candidat pe un buletin comun. Partidul Democrat al lui Plahotniuc, care era anterior al doilea ca marime in parlament, a fost eliminat in intregime.

Urmatoarea sa miscare a fost numirea Nataliei Gavrilita, la fel ca Sandu, absolventa de Harvard, in functia de prim-ministru, cu prioritatea imediata de a redresa o nava financiara subreda si cu obiectivul pe termen lung de a scapa tara de coruptie.

„Acest premiu este o recunoastere a angajamentului presedintelui Sandu fata de democratie si statul de drept, precum si fata de lupta impotriva coruptiei in Republica Moldova”, a declarat Andrew Wrobel, fondatorul Emerging Europe.

„Acest angajament a fost demonstrat in mai multe ocazii pe parcursul anului 2021, nu in ultimul rand in eforturile, in cele din urma reusite, ale presedintelui de a dizolva parlamentul si de a organiza alegeri libere si corecte, precum si in deschiderea sa fata de construirea unui parteneriat pe termen lung si durabil cu Uniunea Europeana.”

De la preluarea mandatului de catre Sandu, Moldova a devenit o tara care ofera acum speranta unui viitor mai bun tuturor cetatenilor sai, gata sa isi ocupe locul la masa celorlalte tari europene.

„Desi au existat sclipiri de speranta pentru Moldova in diferite etape in ultimii 30 de ani, abia acum tara se poate mandri cu adevarat cu un lider pregatit sa realizeze reformele necesare pentru a transforma in realitate visul moldovenilor de a avea un viitor prosper”, adauga Wrobel.

Pe termen lung, succesul in lupta impotriva coruptiei va fi probabil masura prin care va fi judecata presedintia lui Sandu.

Primele semne sunt bune: in octombrie, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, a fost suspendat si retinut pentru presupuse fapte de coruptie.

„Nimeni in Moldova nu va ramane mai presus de lege”, a declarat Sandu la acea vreme.

De cand Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, Moldova a devenit un refugiu pentru sute de mii de persoane care fug de lupte, in ciuda resurselor sale reduse. De la inceputul invaziei, peste 350.000 de persoane au sosit in Moldova, care are la randul ei o populatie de doar 2,6 milioane de locuitori.

„Moldova este un exemplu cu adevarat remarcabil de solidaritate”, a declarat saptamana trecuta Dima Al-Khatib, reprezentantul rezident in Moldova al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Emerging Europe Awards 2022 reprezinta cea de-a cincea editie a unui program care prezinta cele mai bune lucruri din regiunea Europei emergente: persoane, organizatii publice si private, precum si proiecte si initiative.

Printre laureatii precedenti se numara: Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar International; procurorul european Laura Codruta Kovesi; profesorul Gunter Verheugen, fost vicepresedinte al Comisiei Europene; si Svetlana Tikhanovskaya, liderul opozitiei democratice din Belarus.

Ceremonia de decernare a premiilor – in paralel cu summitul „Future of Emerging Europe” – va avea loc la Bruxelles, la 23 iunie.

Emerging Europe este o organizatie care se focuseaza pe 23 de tari din Europa Centrala, de Est, de Sud-Est si din Caucazul de Sud. Peste 2,5 milioane de persoane se bazeaza pe informatiile Emerging Europe, pe care le folosesc pentru a-si forma opinii despre Europa emergenta si pentru a-si fundamenta deciziile de afaceri. Din Consiliul Emerging Europe fac parte formatori de opinie de prim rang, manageri de corporatii, cercetatori, fosti reprezentanti de rang inalt ai organizatiilor internationale, ai societatii civile si ai lumii diplomatiei si artei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: